ДНК тосканських корів розкрила таємницю походження етрусків

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.02.2007 06:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2200

Відповідь на питання про походження етрусків дали дослідження мітохондріальної ДНК корів Тоскани, проведені групою під керівництвом Марко Пеллеккія (Marco Pellecchia) з Католицького університету Святого Серця (Universita Cattolica del Sacro Cuore) в П`яченце (Італія).

Бик. Етруська фреска VI ст. до н.е

Про це повідомляє New Scientist.

Мітохондріальна ДНК передається по жіночій лінії і широко використовується вченими для визначення ступеня спорідненості між популяціями тварин одного виду. Дослідженню були піддані тварини зі всіх регіонів Італії.

Як з'ясувалося, близько 60 відсотків мітохондріальної ДНК корів із розташованої в центрі країни Тоскани ідентичні мітохондріальній ДНК корів, що розводяться на Ближньому Сході і в Малій Азії, - в регіонах, де, за сучасними уявленнями, виникла і розвивалася цивілізація етрусків. При цьому генетичне дослідження не виявило спорідненості між цими коровами і худобою, що розводиться на півночі і півдні Італії.

Оскільки корови є домашніми тваринами і не мігрують по Євразії самостійно, ці дані доводять факт міграції груп тваринників із східного Середземномор'я до Тоскани.

Між нинішньою Туреччиною і Італією не виявлено ніяких свідоцтв руху етрусків по суші. Виходячи з отриманих даних, Пеллеккія робить висновок, що етруски, разом з своєю худобою, прибули на Апеннінський півострів по морю.

Культурно і технологічно розвинута цивілізація етрусків населеляла центральну Італію з VII-го сторіччя до нашої ери, поки не була асимілювана в Латинській культурі приблизно наприкінці IV-го сторіччя до н.е.

Походження етрусків, з їх власною, не індоєвропейською мовою, обговорювали археологи, генетики і лінгвісти протягом сторіч. Історик Стародавньої Греції Геродот в V-му сторіччі до н.е., стверджував, що етруски прибули до Італії із Лідії (сучасна Анатолія в Туреччині).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.