На Дніпропетровщині 25 тисяч городян відмовилися від центрального опалення

Автор/джерело -  © «ФАКТИ», ICTV



Дата публiкацiї - 22.10.2013 13:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22000

25 тисяч жителів Вільногірська залишилися без централізованого опалення 5 років тому. Бо теплоелектроцентраль гірничо-металургійного комбінату, що обігрівала Вільногірськ, технічно застаріла, і до осель тепло майже не доходило.

«Низький коефіцієнт корисної дії самої установки, плюс тепловтрати разом - близько 40%. Тільки 33% доходило до населення. Населення платило за тепло, яке воно не отримало», - каже генеральний директор «Вільногірського гірничо-металургійного комбінату» Олександр Лазников.

Після відключення у багатьох був шок, але нині люди кажуть, що лише виграли. Місто перейшло на автономний обігрів. Першу модульну котельню звели для школи та сусіднього дитсадка.

Раніше класи взимку нагрівалися максимум до 12 градусів. Тепер діти й педагоги радіють: часом така спека, що доводиться прикручувати батареї.

Вільногірці не натішаться реформою, бо тепер ще й добряче заощаджують. Родина Звягів встановила автономне опалення 2 роки тому. Заплатили 14 тисяч гривень і вже встигли «окупити» половину вартості.

«Раніше ми за централізованого сплачували 600 гривень. А зараз десь 120 гривень. Незалежно від погоди, від центрального опалення, вмикаємося, коли є необхідність. І влітку у нас гаряча вода за необхідністю», - каже жителька Вільногірська Наталя Звяга.

Встановлення автономки у квартирі – досить дороге задоволення для жителів провінційного міста. Але тим, хто не мав грошей, міська влада виділила по 9 тисяч. А пільговикам узагалі зробили все безкоштовно.

На таку допомогу та зведення дев’яти модульних котелень для соціальних об’єктів пішло 65 мільйонів гривень з бюджету. Дві третини суми сплатили місцеві підприємства. У мерії впевнені: від реформи - виграють усі.

«Економічне споживання газу реалізованого проекту дозволить удвічі скоротити споживання енергоносіїїв», - каже мер Вільногірська Віталій Федоренко.

Зараз у місті із понад 9 тисяч квартир автономку не встановили тільки в 150-ти. Їх обіцяють підключити до зимових холодів. А заощаджені на споживанні газу гроші влада планує витрачати на вирішення інших міських проблем.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.