Європаламент радить підписати угоду Україна-ЄС

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 23.10.2013 18:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22016

Європейський парламент на своїй сесії у Страсбурзі проголосував за надання мандата Раді Європейського Союзу на підписання Угоди про асоціацію з Україною в разі, якщо офіційний Київ виконає всі необхідні вимоги.

Як передає власний кореспондент УНІАН, євродепутати також дали згоду на тимчасове застосування окремих положень угоди - це майже 80% документа.

Доповідачем по резолюції "Про європейську політику сусідства: в напрямку зміцнення партнерства. Позиція Європейського парламенту стосовно доповіді 2012 року (Європейської комісії)" був депутат від Польщі Яцек Саріуш-Вольський (Європейська народна партія). Згідно зрезолюцією, Європарламент рекомендує Раді ЄС підписати Угоду про асоціацію між ЄС і його країнами-членами - з одного боку, та Україною - з іншого боку, за умов, що критерії, визначені на Раді ЄС на рівні міністрів закордонних справ у грудні 2012 року, виконано.

Європарламент дав згоду в залежності від вищезгаданих вимог на тимчасове застосування Україною і ЄС частини Угоди про асоціацію негайно, з моменту підписання, а в разі виконання всіх вимог і наступного підписання висловлює намір приступити до повної ратифікації Угоди про асоціацію в рамках свого законодавчого терміну.

Євродепутати висловили жаль, що прогрес, потрібний для виконання усіх вимог до України для підписання Угоди про асоціацію, ще цілковито не завершений, оскільки в Україні зберігається застосування вибіркового правосуддя і не завершено реформу виборчої та судової систем.

У документі йдеться, що Європарламент, "тим не менше, вітає зобов’язання, взяті нещодавно Президентом Януковичем та лідерами опозиції, продовжувати втілення необхідних правових актів у Верховній Раді, й очікує на швидку реалізацію цих обіцянок до саміту у Вільнюсі".

Саміт "Східного партнерства" у Вільнюсі, на якому має бути підписано Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі, запланований на 28-29 листопада.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.