Україна має намір підключитися до європейського газопроводу в обхід Росії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.10.2013 12:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22020

Україна, Хорватія і Угорщина мають намір розширити наявні трубопроводи, створивши коридор для транспортування газу через три країни, і підключитися до запланованого Трансадріатичного газопроводу (ТАГ) у Південній Європі.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

"Нова інфраструктура дозволить нам відправляти газ на східноєвропейські ринки", - заявив хорватський заступник міністра закордонних справ Йошко Клісович, додавши, що прем’єр-міністри країн готові скоро підписати відповідний договір.

Агентство відзначає, що коридор дозволить диверсифікувати поставки газу, підвищивши безпеку енергопоставок в регіоні і стримуючи залежність Європи від російського газу, після того, як через цінові розбіжності з Україною кілька років тому були зірвані поставки в ЄС.

У Хорватії коридор повинен бути підключений і до терміналу зрідженого природного газу на острові Крк, і до Транс-Адріатичного газопроводу на півдні країни, розповів Клісович. Він зазначив, що проект може фінансуватися за рахунок коштів ЄС і зацікавлених компаній.

Нагадаємо, що розроблений норвезькою компанією Statoil ASAТАГ, німецькою EON SE і швейцарською Axpo ТАГ буде прокачувати 10 млрд куб. м азербайджанського газу на рік до Італії з кордону Туреччини і ЄС, через Грецію і Албанію. За словами президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, Південний газовий коридор міг би задовольнити більше 10% щорічних потреб Європи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.