Інститут національної пам’яті відроджує совкові міфи від КГБ

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 24.10.2013 15:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22024

В Інституті національної пам’яті намагаються відкинути концепцію Голодомору як геноциду і хочуть замінити його терміном «голод».

Про це заявив історик Володимир В’ятрович на круглому столі «Голодомор в Україні 1932—1933 років: відображення та інтерпретації в історії, літературі та мистецтві», повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

В’ятрович зазначив, що наразі у питанні політики влади щодо Голодомору спостерігається регрес.

«Спочатку ми досягли того, що почали говорити про Голодомор, досягнули того, що кваліфікували його як геноцид. Тепер на найвищому державному рівні відкинули концепцію геноциду. Нинішній директор Українського інституту національної пам’яті пан Солдатенко докладає величезних зусиль, щоб довести, що Голодомор — неправильний термін. Мовляв, давайте його замінимо на нейтральне слово "голод", яке не передбачає зумисної організації», — заявив В’ятрович.

Історик також додав: «Інший співробітник цього інституту — Дмитро Вєдєнєєв — у своїй новій книзі "Заручниця глобального протистояння" взагалі ретранслює давно забуті тези радянського КГБ про те, що концепція Голодомору була вигадкою ЦРУ та інструментом боротьби проти радянської влади під час холодної війни».

«Поновлення спроб заперечити організований характер голоду 1932—1933 років є наслідком обмеження доступу до архівів та політичної позиції теперішніх керівників гуманітарної сфери країни: Дмитра Табачника, Ольги Гінзбург, Валерія Солдатенка», – заявив В’ятрович.

Нагадаємо, що цього року відзначають 80-і роковини Голодомору — геноциду 1932 — 1933 років в Україні.

У квітні народні депутати від Партії регіонів та КПУ не погодились включити до порядку денного сесії постанову про вшанування 80-тих роковин Голодомору, яку запропонувала опозиція.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.