Довибори у парламент. ЦВК провела жеребкування: більшість в ОВК отримали маловідомі виборцям партії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 25.10.2013 11:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22030

Учора, 24 жовтня, Центральна виборча комісія провела жеребкування з формування окружних виборчкомів на довиборах у Верховну Раду, які пройдуть 15 грудня.

Більшість місць у комісіях дісталися представникам 36 маловідомих політичних сил, повідомляє Коммерсантъ-Украина.

Із 18 місць в окружних виборчкомах (ОВК) ЦВК вчора розіграла 13 місць серед 42 партій, які висунули своїх кандидатів на довиборах до парламенту. Варто відзначити, що відповідно до закону про вибори п’ять місць у комісіях закріплені за політсилами, представленими в Раді.

За допомогою лототрону представник ЦВК відібрав 13 з 42 конвертів з номерами кандидатів у нардепи і зазначенням партій, які їх висунули.

У підсумку жеребкування в розподілі 13 місць у кожній з ОВК не задіяні шість політсил - Батьківщина, Братство, Соціалістична Україна, Російська єдність, Союз анархістів України, і Ліберальна Україна.

Максимальну кількість членів ОВК отримали п’ять партій: по чотири місця дісталося представникам Молодіжної партії України і партії Народна ініціатива, по три місця закріплені за КПУ, Справедливою ​​Україною та Зеленою екологічною партією Райдуга. Представники 31 партії займуть в комісіях по одному-два місця.

Партії, які не отримали місць в ОВК, залишилися незадоволені результатами жеребкування.

"Сьогоднішня процедура розподілу місць в окружкомах ще раз підтвердила, що жеребкування необхідно проводити окремо щодо кожного округу, а закон потребує удосконалення", - повідомив нардеп від Батьківщини Руслан Князевич.

Лідер партії Братство Дмитро Корчинський також висловив своє невдоволення результатами розподілу місць, заявивши, що систему жеребкування необхідно змінювати.

Варто зазначити, що лише кілька партій висунули своїх кандидатів у нардепи у всіх п’яти округах, тоді як кожна політсила представила кандидатури у всіх п’яти окружкомах.

"Діє така ж технологія, як і на попередніх виборах. Знову велику кількість місць в ОВК отримали ті партії, про існування яких фактично ніхто не знає", - заявив президент Інституту виборчого права Юрій Ключковський, зазначивши, що нинішня процедура жеребкування лише збільшила кількість подібних партій.

Примітно, що цього разу ЦВК застосувала нову технологію жеребкування. Під час парламентських виборів 2012 року в межах одного жеребкування одночасно розподілялися місця у всіх ОВК, а в лототроні вибирали порядковий номер політсили, яка висунула свого кандидата на вибори. Так, з 81 суб’єкта виборчого процесу, що висунув кандидатів в ОВК, право формувати комісії отримали лише 19 партій. Тоді до складу 225 окружних виборчкомів не увійшли претенденти від найбільш рейтингових партій - УДАРу та Свободи, що стало причиною серйозної критики на адресу процедури жеребкування, пише Ъ-Украина.

Варто також відзначити, що вчорашнє формування ОВК не обійшлося без правових нестиковок. Так, станом на день жеребкування ЦВК зареєструвала кандидатів, висунутих з’їздами лише 26 політичних партій.

"Документи на реєстрацію кандидатів у народні депутати прийшли і від інших партій: ЦВК ще не встигла їх розглянути, але в жеребкуванні до складу ОВК беруть участь всі політичні партії. Вони стають суб’єктами виборчого процесу вже після того, як висунули хоча б одного кандидата на своєму з’їзді", - пояснив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера.

Водночас Ключковський вважає, що такі дії ЦВК можна трактувати як порушення закону.

"Адже ще не можна сказати, чи будуть зареєстровані кандидати від цих партій, а у жеребкуванні щодо ОВК вони вже взяли участь", - повідомив він.

Як повідомлялося, станом на вчора, 24 жовтня, на довиборах до Верховної Ради в п’яти округах подав документи для реєстрації 61 кандидат, серед яких два Сергії Власенки.

Як повідомлялося раніше, повторні вибори народних депутатів у п’яти проблемних округах відбудуться 15 грудня. Виборча кампанія з їх проведення стартувала 16 жовтня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.