Керівництво ЄС знову нагадує Януковичу, що проблему Тимошенко важливо вирішити до саміту

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 25.10.2013 16:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22036

Керівництво Євросоюзу - президент Ради ЄС Герман ван Ромпей і президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу закликають українську владу вирішити проблеми, зокрема і ситуацію з екс-прем’єром Юлією Тимошенко, для підписання угоди про асоціацію на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

Таку заяву політики зробили у п’ятницю в Брюсселі на прес-конференції після завершення саміту ЄС.

"Ми зробимо важливий крок з Україною, підписавши угоду про асоціацію у Вільнюсі. Українське керівництво знає, що має бути зроблено", - заявив Ромпей.

Відповідаючи на питання про ситуацію з Тимошенко, президент Ради ЄС знову підтвердив позицію Брюсселя, що "нам потрібно рішення з цього питання".

Він закликав українське керівництво знайти рішення з цього питання разом з місією екс-президентів Пета Кокса та Олександра Кваснєвського, оскільки "це - найкращий спосіб вирішення проблем, що дозволить зробити можливим підписання Угоди про асоціацію".

У свою чергу Баррозу зазначив, що підписання Угоди про асоціацію може бути "справжньою історичною подією".

Він нагадав присутнім, що лідери ЄС кілька разів зустрічалися з президентом Віктором Януковичем і чітко продемонстрували, що ЄС дотримуватиметься "своїх зобов’язань, якщо Україна буде дотримуватися своїх".

Він також підтвердив , що Україна все ще має вирішити ситуацію з Тимошенко.

Нагадаємо, 23 жовтня Європейський парламент (ЄП) у прийнятій резолюції рекомендував Раді ЄС підписати з Україною Угоду про асоціацію у разі виконання Києвом необхідних умов.

Як відомо, 18 листопада Європейський Союз прийматиме остаточне рішення про підписання Угоди про асоціацію з Україною 18 листопада.

Посли Франції, Німеччини та Польщі вважають, що без звільнення Тимошенко підписання угоди з ЄС неможливе.

Міністри закордонних справ Європейського Союзу закликали Україну вирішити ситуацію з екс-прем’єром Юлією Тимошенко якомога швидше, оскільки затягування ставить під ризик підписання Угоди про асоціацію. Це випливає із заяв, зроблених 21 жовтня міністрами на початку засідання ради ЄС з питань закордонних справ у Люксембурзі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.