Захист виробника за Януковичем. Донецька ВЕЗ бакрутує виробників м'яса

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 20.02.2007 15:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2205

На українському ринку м'яса постала критична ситуація.

Про це заявив журналістам голова Союзу птахівників України Олександр Бакуменко.

Він уточнив, що кризу насамперед пов'язано зі збільшенням завезення дешевої імпортної сировини на українські м'ясокомбінати. За словами О.Бакуменка, значну частину цієї сировини було ввезено через Вільну економічну зону "Донецьк" без сплати потрібних митних зборів.

З огляду на ситуацію, що створилася, українські виробники м'яса не можуть здати свою продукцію на м'ясокомбінати, які "відмовляються приймати цю продукцію, тому що їх забито дешевою імпортною сировиною". "Вона завозиться до України за давальницькими схемами, і тут залишається", - наголосив голова Союзу птахівників.

За даними Союзу птахівників, в IV кварталі 2006 р. імпорт м'яса до України становив 95 тис. т, тоді як в IV кварталі 2005 р. - 50,4 тис. т. 2006 р. через ВЕЗ до України ввезено 121,6 тис. т м'яса і субпродуктів, зокрема, через ВЕЗ "Донецьк" - 79,3 тис. т. При задекларованій митній вартості м'яса і м'ясопродуктів у 3,523 тис. грн/1 т втрати бюджету Союз птахівників України оцінює в 900 млн грн.

Тим часом 14 лютого у Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо заборони ввезення до України м'ясосировини - товарів груп 01, 02 згідно УКТ ЗЕД із метою подальшого використання їх в операціях із давальницькою сировиною. Законопроект внесли на розгляд депутати від БЮТ Іван Кириленко, Євген Сігал і депутат від СПУ Василь Сільченко. Законопроект має на меті запобігти несанкціонованому ввезенню до України продовольчих продуктів різних видів.

За офіційною інформацією Держмитслужби України, 2006 р. середня митна вартість кг. імпортованої м'ясосировини становила 0,8 дол., що значно нижче оптової закупівельної ціни, яка існує на ринках США та країн Євросоюзу. Протягом 2006 р. більш, ніж третину імпортованого м'яса, а саме 78 247 тис. т було ввезено до України як давальницьку сировину. "Мізерну частку цієї продукції було реально перероблено та вивезено з України, решта "транзитом" потрапила на вітчизняний ринок. Від такого імпорту державний бюджет втратив і надалі втрачає сотні мільйонів гривень несплаченого мита та податків", - зазначають автори законопроекту.

Як повідомлялося раніше, прем'єр Янукович доручив урядовцям поширити досвід ВЕЗ "Донецьк" на всю територію України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.