Пропаганда Росії розрахована на люмпенізоване населення і корумповану еліту України

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 29.10.2013 20:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22060

Російська пропаганда проти євроінтеграції України розрахована на «відсталі» прошарки населення і корумповану еліту.

Про це в коментарі Тиждень.ua заявив політолог Вадим Карасьов.

«Росія давно діє за принципом: еліти – продажні і йдуть на Захід, щоб зберегти свої статки, а народ – не посварити. Тому це (російська пропаганда. - Ред.) – апеляція до низів, до народних мас, щоб межа між елітами та простими людьми була більшою. Тому це розраховано на «пересічного, зомбованого, «забитого» українця, який хоче жити «в хаті скраю», – зазначив Карасьов.

«Це також ставка на корумповані прошарки еліти, які не хочуть йти в Європу, бо розуміють, що це - правила, а грати за правилами означатиме втрачати свою конкурентоздатніть і доступ до ресурсів, завдяки яким вони збагатилися», – додав він.

Втім, на думку Карасьова, великого впливу російська пропаганда в Україні немає.

"Це пов’язано з тим, що Янукович тримає під контролем державний апарат, силові структури, ПР, медійні активи. Так, щось проривається через ці перешкоди, але великої шкоди я в цьому не бачу. Росія не має в Україні серйозних резидентів чи агентів впливу, які могли би цю пропаганду серйозно розкручувати на рівні медійної спільноти, експертного середовища чи електорату», – заявив політолог.

Враховуючи походження ПР і донецької політичної еліти, яка сьогодні «править» в Україні, вважає Карасьов, «вони (керівництво Росії. – Ред.) ведуть себе абсолютно грамотно, не нариваючись на відкриті погрози чи шантаж».

«І це абсолютно правильний хід, який дозволяє їм завжди зробити крок назад і практично маневрувати, тримати запасні варіанти в умі і козирні карти в рукаві», – додає експерт.

Карасьов вважає, що у свою чергу і українська влада не йде в наступ.

«Вона не використовує козирні аргументи у відносинах з Російською Федерацією. Зрозуміло чому. Тому що нинішній владі абсолютно не потрібно і не вигідно мати ворогами російське керівництво, бо тоді становище правлячої команди, ПР і Януковича буде хитким, а це, в свою чергу, може призвести до ситуації, що була за часів Ющенка, коли фактично Кремль оголосив йому війну. Янукович цього абсолютно не хоче», – переконаний політолог.

І додає, що це зумовлено бажанням уникнути «електоральної війни», а також зберегти хоча би частину ринків, які має Україна.

«Саме тому українська влада займається маневровою війною і будь-які реальні проблеми згладжує, нейтралізує риторикою, різного роду мантрами», – додав він.

Як повідомлялося раніше, за місяць до саміту у Вільнюсі у представники Кремля гарячково "вишукують" негативні наслідки євроінтеграції України і лякають її владу та громадянам позачерговим апокаліпсисом.

Зразок кремлівського агітпропу



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.