Заборгованість перед росіянами за газ виникла через борги ТКЕ, які належать олігархам?

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 30.10.2013 11:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22062

Проблеми України з оплатою газу, про які вчора говорив глава «Газпрому» Алєксєй Міллер, пов’язані із заборгованістю теплопостачальних компаній (ТКЕ) перед НАК «Нафтогаз», яка наразі становить $2,1 млрд.

Про це пише видання «Комерсант-Україна» з посиланням на власні джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

При цьому, за словами джерел, більше половини суми – $1,27 млрд – є боргом уряду перед ТКЕ в рамках субсидування тарифів на тепло.

Як зазначають джерела, якщо «Газпром» введе передоплату, українська монополія буде змушена перейти на аналогічний режим роботи і з теплопостачальними компаніями.

Ситуація ускладнюється тим, що минулого тижня Верховна Рада дозволила Кабміну субсидувати тарифи на тепло- та водопостачання векселями. У ТКЕ вже заявили, що мають намір використовувати ці векселі для погашення заборгованості перед «Нафтогазом», що погіршить і без того непросте становище газової компанії.

Ще однією причиною проблем «Нафтогазу», як зазначає видання, стало те, що в березні компанія вимушено поступилася Ostchem продажами газу промисловості – тільки вона є платоспроможним споживачем, продажі палива якому приносять прибуток.

Як повідомлялося раніше, вчора голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Україна недоплатила російському «Газпрому» за поставлений у серпні газ $882 млн. Також він нагадав, що газовий контракт, у разі порушення умов платежів, передбачає перехід на систему передоплати за постачання газу. «Це питання треба вирішувати. І робити це терміново!», - наголосив Міллер.

Прем’єр-міністр Микола Азаров у свою чергу вважає, що питання оплати за російський газ перебуває в компетенції НАК «Нафтогаз України» та російської компанії «Газпром», і не вважає ситуацію критичною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.