Японія подала скаргу в СОТ на Україну

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 30.10.2013 21:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22073

Японія подала офіційну скаргу в Світову організацію торгівлі проти уряду України, який запровадив, на думку японських автомобілебудівників, невиправдано високі митні збори на імпортні автомобілі.

Про це повідомила женевська штаб-квартира СОТ.

Японія подала офіційне прохання про консультації з Києвом, а це є першим етапом у процесі вирішення торговельної суперечки на рівні СОТ.

Японський уряд заперечує проти того, що Україна назвала захистом власного виробника, запровадивши ввізне мито на деякі види автомобілів на рівні до 13%.

Торговельні суперечки на рівні СОТ є складними процедурами, на вирішення яких можуть піти кілька років.

Як відомо, 13 квітня набули чинності трирічні спецмита на імпорт в Україну легкових автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням (бензиновим) в залежності від робочого об’єму циліндрів двигуна: 1000 - 1500 куб. см у розмірі 6,46%; 1500 2200 куб. см - у розмірі 12,95%.

Експерти неодноразово критикували уведення спецмит. Антимонопольний комітет України виступив проти введення спецмит на іномарки.

Прем’єр-міністр Микола Азаров вважає, що Україна, прийнявши рішення про підвищення ввізного мита на імпортні автомобілі, не порушила принципів Світової організації торгівлі.

Водночас низка країн, зокрема Туреччина та Росія, заявили про введення у відповідь спецмита на окремі укранські товари, зокрема волоські горіхи, шоколад, вугілля та скло.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.