Американські учені б'ють на сполох: Земля повинна бути готова до зустрічі з астероїдом Апофис-99942

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 20.02.2007 17:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2208

13 квітня 2036 року навряд чи стане днем Армагеддону для Землі - вірогідність того, що астероїд Апофис-99942, який цього дня пройде в небезпечній близькості від наший планети, зіткнеться із Землею, украй мала - всього 1 шанс з 45 тис., проте розслаблятися людству не можна, вважає група американських учених, екс-астронавтів і інженерів.

Земляни повинні розробити план дій на випадок зустрічі з небезпечними небесними тілами.

"Навіть, якщо вірогідність, того що астероїд зіткнеться із Землею низка, ми повинні її розглянути, бо астероїд може заподіяти значної шкоди. Це наш прямий обов'язок. Було б просто безвідповідально з нашої сторони, не зробити цього", - говорить доктор Ден Баррі, колишній астронавт NASA, який входить до групи американських учених, що займаються питаннями потенційної загрози Землі з боку небесних тіл.

На конференції, яка відбулася в Сан-Франциско, фахівці дійшли висновку, що людство не повинне забувати про загрозу з космосу, навіть якщо зараз немає невідомих науці небезпечних астероїдів, передає ABC News. Коли така небесна небезпека з'явиться, люди повинні бути готові її відвернути.

На сьогоднішній день найнебезпечнішим для Землі є астероїд Апофис-99942 (Апоп). У полі зору земних учених він потрапив в грудні 2004 року, коли стало відомо, що є висока вірогідність зіткнення із Землею в 2029 році. Точніші обчислення, проте, показали, що зіткнення в 2029 році не відбудеться. Однак, зберігається вірогідність того, що, проходячи в 2029 році коло Землі, Апофис потрапить в так звану "гравітаційну пастку", після проходження якої траєкторія астероїда зміниться таким чином, що він неминуче зіткнеться із Землею. Вірогідність того, що небесне тіло пройде точно крізь площину в просторі діаметром всього в 400 метрів - саме такий розмір "пастки" - один шанс з 45 тисяч.

Як відзначають фахівці, крихітні розміри "гравітаційної пастки", з одного боку, є благом для Землі - вірогідність попадання в це голкове вушко близька до нуля, і у разі потреби відштовхнути астероїд буде нескладно. Однак, з іншого боку, саме невеликі розміри "пастки" в рази збільшують складність і знижують точність обчислень вірогідності попадання в неї небесних тіл. Наразі точність розрахунку траєкторії польоту астероїда становить приблизно 3 тис. км. Для того, щоб хоч з упевненістю говорити, що небесне тіло пролетить повз Землю, необхідно збільшити точність до розмірів порядку одного км.

Саме тому учені, що займаються проблемою, вважають, що необхідно обчислити точнішу траєкторію польоту небезпечного астероїда. Для цього на ньому потрібно встановити передаючий радіопристрій. Планетарне суспільство вже заснувало приз в $50 тис. за кращий план з доставки такого передавача на астероїд.

У листопаді 2006 року про це ж заявив старший науковий співробітник Головної Пулковської астрономічної обсерваторії Сергій Смирнов. "Ми повинні направити назустріч астероїду космічний апарат, який встановить на космічному тілі радіопередавач найпростішого типу і за допомогою радіосигналів, отриманих з астероїда, ми зможемо визначити його точнішу орбіту", - заявив Смирнов.

В тому випадку, якщо учені порахують, що астероїд може загрожувати Землі, повинна бути організована рятувальна місія. На сьогоднішній день теоретично розроблено декілька способів зміни траєкторії польоту астероїдів, проте для того, щоб діяти напевно, необхідно знати, куди саме летить болід. Інакше можна підштовхнути його якраз в "гравітаційну пастку".

Назва Апофис, він же Апоп, міфологічна - в єгипетській міфології величезний змій, що втілює морок і зло, одвічний ворог бога сонця Ра. Часто виступає як збірний образ всіх ворогів сонця. Апофис мешкає в глибині землі, де і відбувається його боротьба з Ра. Коли вночі Ра починає плавання по підземному Нілу, Апофис, бажаючи погубити його, випиває з річки всю воду. У битві з Апофисом (що повторюється щоночі) Ра виходить переможцем і примушує його вивергнути воду назад. У іншому міфі Ра в образі рудого кота відрізує голову змею-Апофису під священною сикоморой (древом життя) міста Геліополя.

Траєкторію астероїда Апофис потрібно змінити кінетичною дією

Директор Центру планетарного захисту Анатолій Зайцев вважає, що найдоцільніше змінити траєкторію потенційно загрозливого Землі астероїда Апофис за допомогою невеликої кінетичної дії. Мета може бути досягнута зіткненням з цим небесним тілом космічного апарату, спрямованого із Землі.

"Американці мають рацію в тому, що стосується небажаності використання ядерного вибухового пристрою, - вважає Зайцев. - У нас є ще як мінімум 10 років для того, щоб оцінити ступінь загрози Апофису. Якщо вона підтвердиться, то, за нашими оцінками, достатньо буде невеликої кінетичної дії на астероїд, щоб змінити його траєкторію". "Якщо перший разовий імпульс від зіткнення з космічним апаратом пройде вдало, то такі операції можна буде повторювати, - вважає учений. - В інженерному відношенні, завдання кінетичного попадання в астероїд є більш простим, ніж завдання розміщення космічного апарату поблизу Апофису або посадок на нього".

Зайцев також підкреслив, що вважає за можливе застосування ядерних вибухових пристроїв "вибором останнього шансу", який потрібен тільки у випадку, якщо не залишиться часу для реалізації інших варіантів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.