Холодна війна-2. Польща і Чехія не бояться погроз і шантажу Росії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 20.02.2007 17:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2209

Глава МЗС Чехії Карел Шварценберг сьогодні заявив, що Росія не зможе залякати його країну з приводу планів розміщення системи ПРО США.

Польський прем’єр-міністр Ярослав Качиньський заявив, що розміщення в Польщі американської бази дасть Варшаві гарантію того, що Польща вже не буде знаходитися в сфері впливу Росії.

За словами міністра, погрози і шантаж з боку російських офіційних осіб лише зміцнюють у чехах прагнення захистити себе.

"Чехи зараз впевнені в тому, що щит ще більш необхідний", сказав Шварценберг на бізнесі-конференції у Варшаві.

"Ми маємо багатий досвід спілкування з росіянами. Ми повинні чітко показати, що не боїмося шантажу. Нам доведеться бути сильними в цій ситуації", сказав чеський міністр.

Польський прем’єр-міністр Ярослав Качиньський заявив у вівторок, що розміщення в Польщі американської бази протиракетної оборони дасть Варшаві гарантію того, що Польща вже не буде знаходитися в сфері впливу Росії.

Він розцінив висловлення російських військових про можливості включення бази ПРО в число мішеней як спробу Москви повернути Варшаву у свою сферу впливу. "Мова йде про статус Польщі", сказав він у вівторок у радіоінтерв’ю.

"Росія сподівається, що один раз ця сфера, тобто Польща, у тому або іншому вигляді знову опиниться в російській сфері впливу, хоча і не в такому вигляді, як раніше", сказав прем’єр Польщі.

За словами Качиньського, це міг би бути "вплив, можливість тиску, створення такої ситуації, коли для Варшави головним адресатом буде Москва". Однак з моменту установки в Польщі бази ПРО шанси на такий вплив, на думку прем’єра, "як мінімум на кілька десятиліть різко знижуються".

Нагадаємо, що в понеділок, 19 лютого, прем’єр-міністри Чехії і Польщі підтвердили готовність розмістити в себе американську систему протиракетної оборони, а в Росії заявили, що в цьому випадку військові можуть націлити ракети на ці об’єкти.

Від “Аратти”: сьогодні прем'єр Янукович заявив, що наразі нічого із цього приводу сформулювати не може. Він зазначив, що поки що вивчає проблему і коли буде готовий - оприлюднить позицію уряду України.

Воно й зрозуміло, бо настає час робити вибір, а “коза” офіційної позиції ще не надійшла від зарубіжних спонсорів. І взагалі, краще не мати певної позиції, тоді - кожен буде думати, що ти свій - такою є наразі позиція українського уряду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.