Нова газова війна? Переговори з “Газпромом” поки тривають без результату

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 4.11.2013 11:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22095

Переговори українського “Нафтогазу” і російського “Газпрому” про виплату $882 млн за поставлений газ увійшли в затяжну стадію, хоча кожен день прострочення коштує країні $145 тис.

Про це пише Ъ-Украина.

У п’ятницю, 1 листопада, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький побував у Москві, де зустрівся з главою міненерго Росії Алєксандром Новаком. І хоча офіційною темою переговорів стало обговорення питань електроенергетики в рамках 44-го засідання електроенергетичної ради країн СНД, сторони не могли не торкнутися реструктуризації боргів НАК Нафтогаз України перед Газпромом.

Як зазначає видання, зустріч результатів не дала. За підсумками переговорів пан Ставицький лише висловив надію, що сторонам вдасться досягти взаєморозуміння. У суботу, 2 листопада, в коментарі 5 каналу Ставицький пообіцяв вирішити питання вже в понеділок, 4 листопада.

Зокрема, за даними видання, сьогодні на нараді у прем’єр-міністра Миколи Азарова планується розглянути можливість збільшення статутного фонду Нафтогазу шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

"Протягом усього тижня Нафтогаз чекав надходження коштів від низки великих споживачів. Але прийшла лише частина грошей. Одночасно велися переговори з Газпромом про реструктуризацію заборгованості. Але російські колеги не пішли на поступки. Тому в понеділок буде ініційовано питання випуску ОВДП", - повідомив співрозмовник агентства.

Варто зазначити, що влада не вперше збільшує статутний капітал Нафтогазу для розрахунків перед Газпромом шляхом випуску ОВДП.

Так, за даними Нацбанку, в поточному році Мінфін вже розмістив такі облігації на суму 8 млрд грн, у 2012 році - на 6 млрд грн.

"Таким чином зростає прихований дефіцит держбюджету. По суті, вся схема зводиться до того, що Нацбанк дарує Нафтогазу частину своїх валютних резервів", - зазначив Ъ керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук.

Тим часом прем’єр-міністр Росії Діитрій Медвєдєв у п’ятницю запропонував українській владі взяти кредит у Євросоюзу.

"Вони до нас весь час звертаються, наприклад за кредитами. Зрештою, якщо у них такі просунуті відносини з Євросоюзом, що, напевно, непогано, - у нас теж хороші відносини з Євросоюзом, - нехай і кредитуються в Брюсселі", - заявив він в інтерв’ю Reuters.

Медведєв підтвердив, що якщо борг за поставлене в серпні Нафтогазу паливо в розмірі $882 млн не буде погашено, Газпром перейде у відносинах з українською компанією на принцип передоплати.

Як повідомлялося раніше, Міхаіл Зурабов, посол Росії в Україні, заявив, що Нафтогаз вичерпав ресурс підтримки за рахунок авансування транзиту і кредиту в російських банках.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.