Питання Тимошенко. У ПР вирішили “покращити” законопроект про лікування засуджених

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 4.11.2013 13:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22098

Представники Партії регіонів підготували список поправок до законопроекту народного депутата Анжеліки Лабунської (позафракційна), що дозволяє екс-прем’єру Юлії Тимошенко виїхати на лікування до Німеччини.

Як пише газета «Коммерсантъ-Украина», поправки до законопроекту Лабунської представники ПР офіційно представлять сьогодні о 14.00 на засіданні парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

"Законопроект Анжеліки Лабунської стосується тільки Юлії Тимошенко - в Україні немає жодного в’язня, який проходив би курс лікування більше року за межами колонії. Для нас це неприйнятно, ми хочемо зробити так, щоб законопроект був більш універсальним і не розглядався як спосіб уникнути покарання", - заявив заступник голови комітету Володимир Олійник (ПР).

Одна з головних вимог Партії регіонів до законопроекту полягає в тому, що після лікування в’язень повинен повернутися в Україну і відбути покарання. Відповідні гарантії, за словами Олійника, має взяти на себе приймаюча країна, повідомивши про це Україну письмово за місяць до виїзду ув’язненого.

Крім цього, в ПР пропонують обмежити перелік статей Кримінального кодексу, за яких ув’язнений зможе виїхати на лікування.

"Вбивці, рецидивісти і злодії в законі не повинні мати такого права. Крім того, перед виїздом в’язень повинен сплатити збитки, заподіяні державі або потерпілому, які присудив суд", - додав представник ПР.

Як відомо, за рішенням Печерського районного суду Києва Юлія Тимошенко повинна компенсувати НАК "Нафтогаз України" 1,5 млрд грн збитків, що виникли через підписання газових угод з Росією.

За іншими пунктами у Партії регіонів готові піти на поступки, зокрема в тому, що під час лікування ув’язнений не повинен перебувати під конвоєм. Слід зазначити, що виконання цієї умови було б скрутним для Державної пенітенціарної служби і вимагало б підписання міжурядових угод з іншими державами.

"Інші норми також можуть бути предметом компромісу - зокрема тривалість лікування може визначати медичний заклад. Ще одне питання - чи зараховувати загальний строк відбування покарання під час лікування - може бути вирішене на підставі висновків лікарів. Якщо людина весь час лежала у стаціонарі, то термін може бути врахований", - вважають у ПР .

В опозиції не згодні з пропозиціями більшості.

"Людина може бути звільнена від відбування покарання за станом здоров’я. А що стосується відшкодування збитків, це пропозиція абсурдна! Яке відношення мають збитки, присуджені в рамках виборчого правосуддя, до здоров’я людини?" - здивувався заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Сас.

Як повідомлялося раніше, законопроект Анжеліки Лабунської - єдиний з чотирьох документів на цю тему, зареєстрованих у Раді, - був схвалений керівниками місії Європейського парламенту Патріком Коксом і Олександром Кваснєвським. Він надає суду право приймати рішення про виїзд ув’язненого за кордон, якщо стаціонарне лікування в Україні проводилося 365 днів і не дало результату. При цьому судимість з засудженого не знімається, але він звільняється від відбування покарання за станом здоров’я.

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко закликала парламентську опозицію негайно і без внесення поправок проголосувати за законопроект про лікування ув’язнених, рекомендований спостережною місією Європейського парламенту.

Опозиційні фракції "Батьківщина", "Свобода" та УДАР вже заявили, що підтримають законопроект Лабунської, та вимагають поставити його на голосування в перший день пленарного тижня - 5 листопада.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.