Єврокомісія завершує розслідування діяльності “Газпрому”

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.11.2013 11:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22110

Єврокомісія збирається навесні 2014 року завершити розслідування, що зачіпає діяльність Газпрому (MOEX: GAZP) у Центральній та Східній Європі, повідомив BNS комісар Євросоюзу з енергетичних питань Гюнтер Еттінгер.

"Я б сказав, навесні наступного року", - зазначив єврочиновник, відповідаючи на запитання, коли можна сподіватися на фінал розслідування.

"Розслідування триває. Нам потрібно трохи більше місяців. Воно проводиться нашими фахівцями, воно об’єктивне і політично не мотивоване", - запевнив Еттінгер.

Єврокомісар вказав, що Газпром є важливим партнером для Європи, проте залежність від одного постачальника може мати і політичне забарвлення.

"Газпром і Росія є нашими найважливішими партнерами, які десятиліття експортують газ, нафту, уран, вугілля на ринки Євросоюзу. Однак у російських партнерів інше культурно-політичне розуміння. Конкуренція вигідна споживачам, тому наша мета - мати двох або більше постачальників, щоб уникнути залежності, яка може перебувати під впливом політики", - зазначив єврокомісар на конференції з питань внутрішнього енергетичного ринку ЄС у Вільнюсі.

Він наголосив, що плануються проекти в сфері енергетичної інфраструктури, спрямовані на інтеграцію європейських енергомереж, що не націлені проти Газпрому.

У свою чергу, литовський міністр енергетики Ярослав Неверович зазначив, що реалізація Третього енергетичного пакету ЄС все ще залишається предметом для діалогу з російським газовим концерном.

"Я думаю, що ми бачимо досить хороші умови для того, щоб домовитися про те, як реалізувати Третій енергетичний пакет у Литві, задовольнивши наші інтереси і інтереси постачальника-монополіста", - повідомив Неверович.

"М’яч таки на боці наших партнерів (Газпрому - ред.). Ми готові грати в цю гру і далі для того, щоб знизити ціни для литовських споживачів і вирішити ці проблематичні питання транзиту - з реалізації Третього енергопакету, з транзиту в Калінінград, насамперед - за ціною для наших споживачів", - пояснив чиновник.

Нагадаємо, що Єврокомісія збирається незабаром офіційно заявити Газпрому про претензії, що виникли при розслідуванні, і які зачіпають можливо незаконні ціни на газ для Литви та інших країн-членів ЄС.

Розслідування щодо встановлених росіянами цін на газ Єврокомісія відкрила у вересні минулого року.

Так, Єврокомісія називає три можливі антиконкурентні практики, в яких запідозрили газового гіганта: "По-перше, Газпром, можливо, поділяв газові ринки, перешкоджаючи вільному потоку газу через територію держав-членів. По-друге, Газпром, можливо, перешкоджав диверсифікації поставок газу. Нарешті, Газпром міг встановлювати несправедливі ціни для своїх клієнтів, прив’язуючи ціни на газ до цін нафти".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.