Кучма і Кравчук засумнівалися в європейському виборі Януковича

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.11.2013 18:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22115

Колишні президенти України Леонід Кравчук і Леонід Кучма вважають, що Україна може не підпише Угоду про асоціацію з Європейським Союзом на саміті у Вільнюсі.

"Якщо два місяці тому я вірив у підписання Угоди про асоціацію, то після 24-го візиту місії Кокса - Кваснєвського та відсутності рішення (у справі Тимошенко - ред.) у мене виникають сумніви в підписанні Угоди. Всі виступи представників Партії регіонів зводяться до того, що Тимошенко повинна перебувати у в’язниці. у такому випадку, до України нічого їздити місії Кокса - Кваснєвського, вибирати законопроекти, які готуються Україною".

За його словами, Україна не готова зробити історичний крок, який "повинен визначити її майбутнє на сто-двісті-триста років". "Це ціла епоха. Але якщо ми не можемо подолати епоху через одну особистість Тимошенко - то ми не доросли", - сказав Кравчук.

У той-таки час екс-президент визнав, що Президент Віктор Янукович і його команда зробили дуже багато для євроінтеграції України, але при цьому "не можуть, не хочуть зробити останній крок, на шляху якого стоїть одна Тимошенко".

За словами Кравчука, більшість українців виступають за євроінтеграцію країни, тому непідписання УА може призвести до розколу України. "Я не маю на увазі поділ країни колючим дротом, як це вже робить Росія, але непідписання Угоди призведе до того, що розкол країни стане фактичним", - сказав Кравчук.

У свою чергу Кучма сказав: "За все потрібно платити. Потрібно платити за те, що ми не підписуємо угоду з Митним союзом, і наслідки ми вже відчуваємо. І я не знаю, яку ціну ми будемо платити, якщо не підпишемо Угоду з Європою у Вільнюсі. Ви прекрасно розумієте, ким у цьому випадку ми стаємо для Європи. Якщо на переговорний процес ми витратили багато років, і після кожної місії Кокса - Кваснєвського з’являлася реальна надія, то сьогодні ця надія згасає, і потрібно давати собі звіт, що буде з нами завтра".

Як відомо, на початку листопада з’явилася інформація, що підписання УА у Вільнюсі може не відбутися.

Зокрема, сьогодні, 5 листопада, президент Литви Далія Грібаускайте заявила, що не виключає можливості підписання Угоди про асоціацію з Україною після саміту у Вільнюсі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.