ПР знову заблокувала зміни у пенсійну реформу

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 6.11.2013 13:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22124

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні проект Закону України про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (реєстраційний номер 2997).

За відповідний законопроект проголосував лише 221 депутата (при необхідних 226 - УНІАН) із 399 зареєстрованих в сесійній залі.

В той же час парламент відправив цей законопроект на повторне перше читання.

Даним законопроектом передбачалося, що мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 30 років, а у жінок 25 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У разі виплати застрахованій особі довічної пенсії, передбаченої цим Законом, мінімальний розмір пенсії за віком у солідарній системі зменшується на розмір зазначеної пенсії.

В пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» з 1 жовтня 2011 року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, а також пенсій відповідно до спеціальних законів збільшено для чоловіків з 25 до 35 років, а для жінок – з 20 до 30 років.

При цьому не було враховано, що особи передпенсійного віку, інші особи, старші 50 років, які мали страховий стаж, необхідний для призначення пенсій відповідно до законодавства, що діяло до 1 жовтня 2011 року, фактично виявилися позбавленими права на призначення пенсії за віком у повному розмірі у зв’язку з неможливістю набуття збільшеного цим Законом стажу до досягнення ними пенсійного віку.

В записці сказано, що, реалізація положень зазначеного Закону щодо підвищення нормативної тривалості страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі 35 років для чоловіків призвела фактично до втрати понаднормового стажу, а в багатьох випадках і можливості заробити навіть мінімальну пенсію.

У зв’язку з цим вимогу щодо необхідного для призначення мінімального розміру пенсії для чоловіків доцільно встановити на нижчому рівні - 30 років страхового стажу, а для жінок - на рівні 25 років страхового стажу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.