Збільшення обсягу реверсного газу з ЄС блокують олігархи наближені до Януковича та Газпрому

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 6.11.2013 13:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22125

Західні енергетичні компанії зацікавлені у постачанні газу до України, оскільки тепер менше експортують до США, проте щоб зробити ці постачання технічно простішими Президент України Віктор Янукович має сісти за стіл переговорів із українськими олігархами, пише The Economist.

«Україна все більше оглядається на захід: нещодавні залякування з боку Росії спонукали, зазвичай, проросійських лідерів в Україні закликати до зменшення залежності від свого велетенського сусіда», - пише видання.

Причиною нещодавньої суперечки, як завжди, стали енергетичні питання. 29 жовтня, прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв публічно поскаржився на «критично» прострочену заборгованість України Газпрому.

«З тих пір Україна намагається зменшити свою залежність від Росії, укладаючи угоди із транснаціональними енергетичними компаніями, щоб вони допомогли їй розвинути свої поклади сланцевого газу, які вважаються третіми за величиною у Європі», - пише The Economist. Так, 5-го листопада Україна підписала угоду із Chevron на $ 10 млрд для розробки Олеської ділянки сланцевих покладів.

«Західні енергетичні компанії зацікавлені у постачанні газу до України. Вони тепер експортують менше зрідженого газу через Атлантичний океан у зв’язку зі сланцевим бумом у США, тому залишається більше газу, який можна продавати Україні за ціною нижчою за $ 400 за тисячу кубометрів, як пропонує Газпром. Західний газ може коштувати приблизно на $ 30 менше за тисячу кубометрів», - зауважує The Economist.

Деяка частина газу із Західної Європи вже постачається до України через Польщу та Угорщину, але найбільший обсяг можна постачати зі Словаччини. Цей план поки не має великих успіхів. Дехто вважає, що у цьому винна Словаччина, яка говорить про технічні перешкоди для реверсного потоку. Спостерігачі ж кажуть, що реальна проблема в тому, що словаки не хочуть засмучувати Газпром, з яким Словаччина підписала великий 20-річний контракт.

«Німецька енергетична компанія RWE підписала торік угоду з Україною для постачання українському Нафтогазу до 2017 року 10 млрд кубометрів щорічно. Якщо б вона справді постачала настільки багато, то це була б величезна частина українського імпорту. Але поки RWE зможе постачати лише 1.3 млрд. кубометрів цього року. Їй потрібна б була пропускна здатність словацького трубопроводу, щоб постачати більше у майбутньому», - пише видання. Стефан Джудіш, виконавчий директор RWE, поскаржився у червні, що було відхилено використання двох випробувальних насосів на частині трубопроводу, що з’єднує Словаччину та Україну, при цьому компанії RWE не пояснили причини.

Дехто звинувачує у проблемах із реверсом із Словаччини Україну. «Основна вимірювальна та компресорна станція для газу з українського боку кордону контролюється Газпромом, і потенційно може блокувати реверсні потоки. Пропонувалося встановити за ціною всього €20 млн альтернативні "сполучники", в обхід вимірювальної станції Газпрому. Чому б Україні, Словаччині та RWE не зібратися разом і не побудувати їх?», - запитує The Economist.

На думку видання, ймовірно це тому, що українські енергетичні олігархи, які мають тісні зв’язки із Януковичем та Газпромом, блокують цей процес. «Все це безлад. Янукович часто скаржиться на високі ціни, які Газпром встановлює для його країни. Він повинен збалансувати суспільне невдоволення високими цінами на енергоносії із інтересами олігархів перед наступними виборами у 2015 році. Угода щодо реверсного потоку могла б допомогти йому знизити ці ціни, і може бути корисною для олігархів, якщо він може знайти спосіб, щоб заохотити їх до цієї угоди. Це делікатний вид переговорів, який може і не мати успіху. Але те, що це відбувається в цілому, є свідченням того, наскільки Росія перейшла дозволену лінію у відносинах з Україною», - наголошує видання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.