МВС хоче завести ідентифікаційні картки дитини

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 6.11.2013 15:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22126

МВС України пропонує запровадити в країні ідентифікаційні картки дитини. Подібний досвід запроваджений у кількох державах, зокрема – у США та Канаді.

Наразі проект щодо заповнення ідентифікаційної картки дитини вже апробовується на базі Івано-Франківської області, де починає діяти програма «Дослідники», повідомили в Управлінні зв’язків з громадськістю МВС України.

Головна ідея створення ідентифікаційної картки дитини – полегшення розшуку підлітка в разі його зникнення. Громадяни матимуть змогу заповнити картку разом зі своєю дитиною. Попутно дорослі зможуть обговорити з підлітком елементарні правила безпеки: як себе поводити, щоб не стати жертвою злочину. Поради фахівців розміщені у бланку картки.

Діти-учасники програми «Дослідники» разом із працівниками підрозділів кримінальної міліції у справах дітей розповсюджуватимуть бланки картки під час батьківських зборів у школах. Заповнену ідентифікаційну картку батьки зберігатимуть вдома.

У разі зникнення дитини надання картки з інформацією значно полегшить правоохоронцям її розшук. Крім того, при виїзді на відпочинок за кордон громадяни зможуть брати картку з собою і в разі необхідності – надати місцевим правоохоронним органам.

«Подібний досвід запроваджений у кількох державах, зокрема – у США та Канаді. У цих країнах він вже довів свою ефективність», – зазначив начальник Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Олексій Лазаренко.

Від “Аратти”: власне, для розшуку будь-якої людини, яка зникла, для отримання біоматеріалу та відбитків пальців, традиційно використовуються предмети, якими ця людина часто користувалася. Щоправда, іноді траплялося, що або відбитки пальців на них були не чіткими, або не вдавалося виявити достатню кількість біоматеріалу. Але це - рідкість.

В принципі можна погодитися з твердженням, що заздалегідь зібраний матеріал значно скорочує час на технічні розшукові заходи. Але з іншого боку, не зовсім зрозуміло, навіщо все це готувати заздалегідь, якщо зникнення дітей не є масовим явищем? Адже технічні і розщукові заходи здійснюються паралельно. Чи така тенденція може стати цілком вірогідною?

В будь-якому разі, як на нас, головним завданням відповідного поліційного підрозділу має бути не тільки швидкий розшук зниклого, а оперативно-профілактичні заходи,які упереджують причини такого явища. Зокрема, вчасне виявлення і відповідна робота в так званих "неблагополучних" родинах, або відповідним криміногенним контингентом.

Ми також впевнені, що екстремальні ситуації з дітьми - мають соціальне походження, і напряму залежить від того, який психологічно-побутовий клімат в сім’ї. А це вже - не тільки залежить від батьків, а й від того, які умови життя створює для громадянина державна влада.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.