Хто саме зриває підписання угоди з ЄС?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.11.2013 22:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22130

Партія регіонів не має бажання голосувати за жоден із зареєстрованих у парламенті законопроектів щодо лікування ув’язнених за кордоном, заявляють в опозиції.

Водночас у провладній більшості переконують, що на шляху до звільнення Юлії Тимошенко стоїть саме опозиція, оскільки не йде на жодні компроміси. Крім того, як регіонали, так і опозиціонери припускають, що в четвер можливі провокації, спрямовані на зрив пленарного засідання. Однак і провладні, і опозиційні сили у таких планах підозрюють опонентів.

Партія «Свобода» не створюватиме провокацій у сесійній залі і не піддаватиметься на чужі, заявляє лідер фракції цієї політичної сили Олег Тягнибок.

На запитання, як діятимуть свободівці, якщо комуністи принесуть у четвер, 7 листопада, до зали червоні прапори і почнуть ними розмахувати, Тягнибок відповів: «Комуністи своє отримають! Завтра все буде у порядку. Будуть проголосовані опозиційними фракціями євроінтеграційні закони. Влада покаже свою неспроможність, дволикість і буде провалювати євроінтеграційний процес. Може, влада й буде організовувати якісь провокації, але жодного разу, коли б вона не організовувала подібні ганебні речі, їй ніколи нічого не вдавалося», – наголосив Тягнибок.

Інформацію про те, що засідання парламенту у четвер може бути зірване, заперечує і депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. Він сподівається, що цього не відбудеться, хоча і визнає право комуністів на відзначення свого ідеологічного свята.

Опозиція не йде на компроміс?

Щодо перспектив ухвалення закону, який дозволить Юлії Тимошенко виїхати на лікування за кордон, Володимир Олійник заявляє, що жоден з чотирьох законопроектів, зареєстрованих у Верховній Раді, не влаштовує фракцію Партії регіонів. Зокрема, і проект позафракційного депутата Анжеліки Лабунської, до ухвалення якого закликала опозицію сама Тимошенко.

«Законопроект Анжеліки Лабунської можна назвати так: «Як за великі гроші уникнути відбування покарання». Не можна такі законопроекти приймати! Якщо ви хочете знайти компроміс, а він, напевно, буде політико-правовий, то треба створити робочу групу негайно. Наприклад, якщо я запитаю: «Ви наполягаєте на тому, що законопроект Лабунської ми повинні прийняти без внесення поправок, а така політична воля Юлії Тимошенко?» Якщо вони на цьому стоятимуть, компроміс не знайдемо», – каже Олійник.

Без рішення Януковича парламентське болото буде тільки булькати – Яценюк

Утім, опозиційні депутати не братимуть участі у робочій групі щодо вирішення питання лікування засуджених за кордоном, оскільки ця ініціатива спрямована на затягування часу у вирішенні питання Юлії Тимошенко, заявляє голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Він переконує, що затягування часу до саміту у Вільнюсі є головною метою як провладної фракції, так і президента Віктора Януковича.

«Ми домоглися, щоб першим питанням порядку денного розглядався законопроект, який прийнятний для ЄС, який прийнятний для опозиції, який прийнятний для Юлії Тимошенко, який, взагалі, є компромісним законопроектом. Але основне питання не просто поставити на голосування, а проголосувати за нього. А я бачу, що у них немає бажання ні за що не голосувати. У них є бажання тільки одне: на когось звалити провину за те, що саміт буде провалений. Так зрозуміло на кого – Віктор Янукович. Без його політичного рішення і без його політичної волі тут оце болото парламентське далі буде булькати тільки», – зауважує Яценюк.

Місія Європарламенту Пата Кокса і Александра Квасневського рекомендує підтримати проект Анжеліки Лабунської. Ухвалення такого закону дозволить ув’язненому екс-прем’єру Юлії Тимошенко виїхати на лікування до Німеччини, що є однією із передумов підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.