Питання Тимошенко. Forbes розписав можливі сценарії парламентських подій

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.11.2013 10:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22131

Сьогодні в парламенті на порядку денному перебуває відразу чотири законопроекти, які регулюють правила виїзду ув’язнених на лікування за кордон. Вирішення цієї проблеми дасть Юлії Тимошенко можливість виїхати лікуватися в німецьку клініку.

Forbes вивчив ймовірні сценарії подій у ВР.

Домовитися, який з документів підтримають у сесійній залі, депутати від влади і опозиції намагалися вчора, 6 листопада, на зборах парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Проте досягти компромісу не вдалося. Регіонали, яких у комітеті більшість, не схвалили жоден з чотирьох документів, визнавши, що всі вони потребують доопрацювання. Видання розписало можливі сценарії розвитку подій.

Сценарій №1: Пат

Три з чотирьох законопроектів розроблені позафракційними депутатами - Сергієм Міщенком, Анжелікою Лабунською і Володимиром Купчаком. Ще один у співавторстві підготували лідери опозиції - Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок.
Наприкінці жовтня депутат-регіонал Володимир Олійник запевняв, що регіонали готові проголосувати за законопроект Міщенка. Проте вчора він змінив риторику, заявивши, що приймати цей проект в його нинішньому вигляді не можна, оскільки він не регулює питання виплати засудженими компенсації за завдану ними шкоду. Зараз ПР ратує за доопрацювання документа спеціальною робочою групою.

Ключова позиція влади щодо документу - у ньому має бути норма, за якою після лікування Тимошенко продовжить відбувати термін. "Можна піти на поступку і обумовити, що частину часу, який вона проведе в лікарні, буде зараховано в рахунок відбуття покарання, але не більше того", - припускає Олійник.

Опозиції така версія не подобається. Соратники Тимошенко і багато позафракційних депутатів вважають, що якщо парламент провалить голосування за кожним з чотирьох законопроектів, компроміс у питанні Тимошенко не буде знайдений. "Це на 99% буде означати, що ми провалили підписання угоду про асоціацію", - вважає Міщенко.

Сценарій №2: Успіх Лабунської

Сьогодні вранці до парламенту можуть приїхати екс-глава Європарламенту Пет Кокс і колишній президент Польщі Олександр Квасьнєвський. На їхню думку, законопроект Лабунської - оптимальний базис для пошуку консенсусу в питанні Тимошенко.

Опозиціонери, всупереч вимогам ПР про правки, сподіваються на інший варіант. "Всі розуміють, що голосування регіоналів залежать тільки від волі Януковича. Якщо він дасть відмашку - вони підтримають будь-який законопроект", - вважає депутат-ударівець Володимир Курінний.

В опозиції, пише видання, є аргументи, щоб спробувати переконати регіоналів підтримати законопроект Лабунської. Вчора глава комітету з питань законодавчого забезпечення, нардеп від Батьківщини Андрій Кожем’якін запропонував нардепам проголосувати за пакет євроінтеграційних законів. У нього він має намір додати важливий для регіоналів законопроект про прокуратуру і принциповий для опозиції документ Лабунської.

Сценарій №3: Перемога Міщенка

Видання вважає, що регіонали можуть повернутися до позиції, що оптимальним є законопроект Міщенка. Вчора, напередодні засідання профільного комітету, один з його членів серед позафракційних в неофіційній бесіді розповів Forbes, що цей законопроект готові підтримати навіть частина нардепів від Батьківщини. Якщо регіонали зможуть гарантувати явку своїх хоча б 200 депутатів і домовитися з 18-20 позафракційними, то для прийняття закону їм достатньо буде голосів 7-8 опозиціонерів. Таким чином, якщо на Банковій проект Міщенка отримає схвалення, документ може бути проголосований без голосів комуністів та основної частини опозиції.

Якщо це трапиться, Тимошенко може не встигнути виїхати на лікування до саміту у Вільнюсі. "Законопроект передбачає, що для цього потрібно пройти масу процедур: рішення (про виїзд) має прийняти суд, потрібно отримати підтвердження приймаючої сторони і багато інших документів", - пояснює Сас.

Як пише Forbes, якщо сьогодні парламент не прийме жоден із законопроектів, шанси розібратися зі справою Тимошенко залишаються - дедлайн щодо асоціації - 18 листопада. Якщо нардепи все ж не зуміють вирішити цю проблему, асоціація опиниться в руках у Януковича. Він як і раніше може помилувати екс-прем’єра у відповідь на письмове прохання Кокса та Кваснєвського.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.