До кінця грудня можуть подорожчати кондитерські вироби

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 7.11.2013 11:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22133

Українські кондитери погрожують підняти ціни на солодощі під новорічні свята - в середньому на 3-7%.

Перша причина - спекулятивна, пов’язана з традиційним зростанням попиту на солодощі з наближенням свят.

«На грудень припадає пік продажів кондитерської продукції. Ось виробники і намагаються заробити, підвищуючи ціни», - пояснив представник одного з підприємств. Друга причина подорожчання - зростання цін на цукор: за минулий місяць його ціна вже піднялася на 11-15% (до 6,1-6,3 грн/кг), і до кінця листопада експерти прогнозують подальше підвищення, пишуть «Вести».

«Цього місяця я із запасом заклав у ціну продукції цукор по 7,5 грн/кг. І це при тому, що ще в жовтні ми купували його по 5,5-5,6 грн/кг», - розповів власник ще одного підприємства.

У першу чергу зростання ціни на цукор позначиться на виробництві карамелі, зефіру і мармеладу, в яких на частку цієї сировини припадає 70% витрат. Потім - на борошняне (тістечка, печива, торти), де частка цукру - лише 30% від ціни. Через тимчасове подорожчання цукру кондитери можуть тимчасово переорієнтувати свої виробництва на борошняні солодощі.

«Витрати наших виробників постійно збільшуються. Тому вони скоріше знизять обсяги виробництва і скоротять персонал, ніж почнуть працювати собі у збиток», - вважає президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.

Водночас виробники допускають зниження розцінок на свою продукцію, пов’язуючи їх із можливим підписанням Україною асоціації з Євросоюзом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.