Росія перетворюється на найнебезпечнішу державу світу, якою де-факто керує ФСБ

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 7.11.2013 21:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22144

З того часу, як колишній працівник КДБ отримав владу, надзвичайно зріс розмір та вплив російської спецслужби, а статус її агентів можна порівняти із становищем придворних дворян.

Про це , пише журналіст Ґерхард Ґнаук у своїй статті на сайті Die Welt.

«Росія сьогодні – це держава таємної поліції», - пише Ґнаук. До такого висновку дійшли російські журналісти Андрєй Солдатов та Іріна Бородан у своїх публікаціях та книзі «Нове дворянство», де пишуть про те, як Кремль використовує ФСБ для контролю Росії. Ґнаук підтримує їхню думку, оскільки «це ескіз розвитку країни протягом двох десятиліть з часу падіння старого режиму».

Про владну роль спецслужб у Росії іноді говорять відкрито.

«Це не кремлівська астрологія: розвідка, її політичні замовники, законодавча влада, критики, медіа – всі іноді щось говорять з цього приводу», - пише Die Welt.

Все це почалося, коли Владімір Путін, який довго до того очолював ФСБ, став російським президентом. З того часу владні повноваження мпецслужбт надзвичайне зросли.

«Включивши інші підрозділи, кількість штатних працівників ФСБ збільшилася із 80 тис. до 350 тис. осіб, тому тепер на душу населення їх більше, ніж в часи диктатури. Крім того, вони зараз також можуть працювати закордоном», - пише видання.

На думку критичних спостерігачів за розвитком цієї ситуації в Росії, - колишнього економічного радника Путіна Андрєя Ілларіонова та польського експерта із російської політики Анджея Новака, в жодній державі світу розвідка не є настільки могутньою, як у Росії.

«Тим не менш, у той час як раніше КДБ було чітко підпорядковане партії, сьогодні не вистачає цієї вищої інстанції», - пише видання.

А професор історії з університету Кракова Анджей Новак вважає, що «на сьогодні Росія є найнебезпечнішою країною в світі, оскільки це єдина держава, яка управляється де-факто спецслужбами».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.