Нова газова війна. Хто виграє від протистояння “Газпрому” і “Нафтогазу України”?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 8.11.2013 11:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22147

Україна планує зменшити закупівлю газу в Росії і закачування його в підземні сховища, надавши “Газпрому” самому гарантувати транзит палива до Європи в періоди максимального попиту.

У Києві вважають, що це буде відповіддю на "формальний підхід" Газпрому щодо виплат за спожитий газ, пише КоммерсантЪ-Украина.

Як заявив учора віце-прем’єр Юрій Бойко, вже в жовтні Україна розпочала відбір газу з підземних сховищ (ПСГ) для поставок комунальним підприємствам. Він вказав, що НАК Нафтогаз України більше не має наміру в цьому році купувати серйозні обсяги палива у Газпрому, а буде використовувати ресурси, закачані в ПСГ.

"Ми будемо підходити з точки зору тільки забезпечення власної комунальної сфери, а забезпечення підтримки в пікові режими транзиту для Газпрому - це вже буде завдання, яке ми виконуватиме факультативно", - наголосив Бойко.

Нагадаємо, що Нафтогаз винен Газпрому $792 млн за газ, поставлений у серпні, а вчора закінчився термін платежу на $1,36 млрд за газ, поставлений у жовтні. За інформацією видання, вчора Нафтогаз погасив за цими боргами близько $20 млн. Якщо компанія не виплатить борги в листопаді, її можуть згідно з контрактом перевести на передоплату. Тому підхід Газпрому і вважається "формальним".

Видання зазначає, що в опалювальний сезон багато газу, який надходять в газотранспортну систему України з Росії, витрачається на сході і в центрі країни, а для експорту до Європи використовується газ з ПСГ на заході України. Якщо вони будуть порожніми, це спровокує ризики для транзиту через аномальні холоди або аварії на газопроводі.

Учора представник європейського комісара з питань енергетики Марлен Холзнер наголосила, що Єврокомісія схвильована проблемами в газових відносинах України і РФ.

"Нам відомо про нинішню дискусію між Україною і Росією, яка триває вже деякий час - вони обговорюють, чи повинна Україна дотримуватися всіх зобов’язань за угодою", - зазначила Холзнер. "Я можу тільки повторити, що ми говорили в минулому: ми сподіваємося, що наші партнери будуть дотримуватися своїх зобов’язань і що вони постачатимуть газ так, як вони це робили в минулому".

З точки зору заступника глави Фонду національної енергетичної безпеки Олексія Гривача, подібна схема потрібна і самій Україні з урахуванням різкої сезонної нерівномірності витрати. "Якщо не буде газу в ПСГ, доведеться забирати газ із транзитного потоку на сході і не віддавати його на заході - це називається несанкціонований відбір", - вважає він. У Нафтогазі, Газпромі і Міненерго від коментарів виданню відмовилися.

Поки ситуація не виглядає надмірно складною. Як повідомило джерело в Укртрансгазі, в жовтні з ПСГ було використано 2,1 млрд кубометрів, але за жовтень рівень запасів газу в Україні збільшився на 2,5 млрд кубометрів, до 19,3 млрд кубів. Значну частину цього газу було закачано Ostchem Дмитра Фірташа, який до цього домовився з Газпромом про купівлю 5 млрд кубометрів.

За словами інформатора видання, запасів буде досить на зиму, але в 2014 році Нафтогаз не зможе закачувати газ в ПСГ для потреб Газпрому. Проте, російська монополія може сподіватися на викуп газу в Ostchem, який вона продала йому по $260 за тисячу кубометрів. У Ostchem ситуацію не коментують. Джерело Ъ в компанії підтвердило, що така можливість існує, але ціна поки не визначена.

У разі якщо Ostchem зможе домовитися про продаж Газпрому палива за ринковою ціною, компанія отримає по $130-150 на кожній тисячі кубометрів проданого газу. "Якщо такий сценарій викупу дійсно буде реалізований, то це відмінний бізнес, який принесе Ostchem хороші гроші", - зазначає голова правління альянсу Нова енергія України Валерій Боровик.

"У цьому випадку незрозуміло лише одне: чому про це не домовився належний державі Нафтогаз, який таким чином позбудеться багатомільярдної виручки?" - риторично запитує експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.