Навіть російські експерти не впевнені у життєздатності Митного союзу

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 8.11.2013 17:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22154

Поспішність при розширенні Митного союзу Білорусі, Казахстану і Росії може спровокувати стагнацію і крах цього інтеграційного об’єднання.

Про це заявила в Москві під час круглого столу "Бути чи не бути Євразійському союзу до 2015 року?" аналітик Інституту країн СНД Валєнтіна Гойденко.

"Як мені здається, не варто поспішати з розширенням Митного союзу, а саме - дотримуватися суворої букви, де-юре приєднання та виконання всіх і вся. Інакше це загрожує стагнацією, руйнуванням, пробуксовкою і в кінцевому підсумку - розпадом", - повідомила експерт і додала, що при вступі до Європейського Союзу є низка жорстких вимог перед кандидатами.

Вона вважає , що сьогодні необхідно налагодити механізм взаємодії між державами МС на даному етапі. Крім того, Гойденко вважає, що для створення Євразійського союзу 2015 року необхідна соборна ідея.

"Колишні радянські республіки вже якось відучилися працювати в одній команді. Їх роз’єднують і геополітичні інтереси. Тому тут необхідна якась соборна ідея майбутнього союзу, крім економічних відносин. Хоч він і буде не політичним, а тільки економічним, безумовно, потрібна ця ідея: чого хочуть досягти ці держави? До чого прагне цей союз наш - Євразійський, крім, природно, добробуту народів наших країн", - підкреслила вона.

Глава сектора економічного розвитку пострадянських країн Центру пострадянських досліджень Інституту економіки РАН Єлєна Кузьміна висловила погляд, що якщо в Росії, Білорусі та Казахстані не зміняться лідери та їхні позиції, то Євразійський союз буде організований, проте великим питанням залишиться якість його функціонування.

Як підкреслив директор Центру політичної кон’юнктури Сєргєй Міхєєв, Митний союз і можливий Євразійський економічний союз стануть "лідерськими" і зав’язаними на конкретних вождях країн, і зміна влади в одній із країн ставить під загрозу весь проект. "Це головний ризик для Митного союзу", - сказав він.

Як відомо, глави країн Митного союзу вважають, що на базі цього інтеграційного об’єднання з 1 січня 2015 року має бути створено глибоке інформаційне об’єднання - Євразійський економічний союз.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.