Росіяни й досі сприймають Україну як частину своєї країни

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 12.11.2013 11:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22176

Кожен другий росіянин (49%) хотів би бачити Україну незалежною країною, що побудувала з Росією добросусідські та взаємовигідні відносини, але третина (35%) вважала за краще, щоб Київ перебував під економічним і політичним контролем Москви.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження російського "Левада-Центру".

Україна поступово віддаляється від Росії і зближується з Євросоюзом і США, вважають у російському суспільстві. У тому , що позиції Росії та України поступово розходяться, впевнені 40% опитаних громадян РФ.

При цьому впевненість росіян у поступовому віддаленні Києва від Москви з часом зміцнюється: 2011 року таку точку зору поділяли 21% респондентів, 2012 року - 32%.

Кожен третій опитаний (32%) стверджує, що Україна не віддаляється і не зближується, а маневрує між Росією і країнами Заходу (38% - 2011р., 36% - 2012 р.). І тільки кожен сьомий (14% ) заявляє, що Україна налаштована на зближення з Росією. Однак впевненість у цьому неухильно знижується (2011 року про зближення двох країн говорили 29% респондентів, 2012 - 19%). Ще 14 % росіян, не мають певної думки з цього питання.

Прогнозуючи майбутнє російсько-українських відносин, близько половини росіян (47% ) висловили думку, що вони не зміняться і перебуватимуть на тому ж рівні, що і останнім асом (2011 і 2012 роках так вважали 50% і 51% респондентів відповідно). Кожен п’ятий (19%) прогнозує погіршення відносин, майже стільки ж (17%) - їх поліпшення. Проте позитивні надії тануть з кожним роком – 2011-го " оптимістів " було дещо більше (24%), а "песимістів" - менше (11%).

Кожен другий учасник опитування "Левада-Центру" (49%) хотів би бачити Україну незалежною країною, що побудувала з Росією добросусідські та взаємовигідні відносини, але третина (35%) вважала за краще, щоб Київ перебував під економічним і політичним контролем Москви.

Більшість росіян (55% ) виступають за те, щоб кордон між країнами залишалися відкритими, проте майже кожен четвертий (23%) заявляють, що кордон з Україною потрібно закрити, ввести візовий режим та митний контроль. Невелика група громадян (16%) налаштована радикально - вони вважають, що Росія та Україна повинні об’єднатися в одну державу.

При цьому, як показало опитування , більша частина жителів РФ не вважають Україну " закордоном " (61 %) , для них вона залишається майже " рідним домом" , куди можна з’їздити у відпустку , до родичів, друзів і т.д. Разом з тим більш третини співвітчизників ( 37 %) все ж сприймають Україну як іноземна держава.

Показово, що громадяни Росії приблизно так само ставляться і до Білорусі (34% бачать у ній "закордон", 63 % - ні ) і зовсім інакше до Грузії (58% вважають, що це "закордон", і тільки 36 % дотримуються протилежної думки).

Як повідомлялося раніше, згідно з результатами дослідження Соціологічної групи "Рейтинг", більше половини українців - 53% - підтримують приєднання України до ЄС. Не підтримують приєднання України до ЄС – 35%, ще 12% - не визначились.

На думку більшості опитаних підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом для України більш вигідне (47%), ніж вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (34%). 19% – не змогли визначитися.

Водночас, 38% опитаних підтримують утворення єдиної держави у складі України, Росії, Білорусі. Не підтримують – 50%. Ще 12% - не визначились.

Згідно з результатами соціологічних досліджень у січні 2011 року в Україні рівень підтримки єдиної держави з Росією та Білоруссю складав 48%.

Нагадаємо, за результами опитування Київського міжнародного інститу соціології, ( КМІС) на можливому всеукраїнському референдумі щодо вступу України до ЄС готові проголосувати 41% українців, за вступ до Митного союзу – 35%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.