Янукович втрачає шанси на підписання угоди про асоціацію не лише на саміті у Вільнюсі, але й після нього

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 12.11.2013 14:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22181

Якщо підписання угоди про асоціацію з ЄС не відбудеться на саміті Східного партнерства у Вільнюсі, наступний шанс для України зробити свій геополітичний вибір може з’явитися лише у середині 2016 року.

Про це у коментарі Rzeczpospolita польський європарламентар Павел Коваль.

За його словами, відповідальність за непідписання угоди про асоціацію «припаде на плечі Європейського Союзу, а не президента Віктора Януковича, який вагається до останньої хвилини».

«Якщо підписання не відбудеться на саміті Східного партнерства у Вільнюсі (28-29 листопада), наступний шанс для України зробити свій геополітичний вибір може з’явитися тільки протягом трьох років. Якщо взагалі ще з’явиться. Такий сценарій передбачає Павел Коваль», - пише Rzeczpospolita.

На думку Коваля, хоч теоретично угоду про асоціацію можна підписати після саміту у Вільнюсі, практично цього не можна зробити аж до середини 2016 року. «Дехто стверджує, що угода може бути підписана в будь-який час після саміту у Вільнюсі. Теоретично так, тому що вона готова; насправді – ні», - заявив у коментарі виданню, вказуючи на політичні перешкоди. У 2014 році змінюється влада інституцій ЄС і з’явиться, обраний на травневих виборах новий Європейський парламент. 2015 рік є роком президентських виборів в Україні.

«Якщо то цієї теми повернуться, то хіба що в середині 2016 року. Дуже багато часу піде марно. Не кажучи вже про те, що 2016 рік - це може вже бути зовсім інша епоха в мисленні про ЄС», - пише Rzeczpospolita.

«Брюссель пасивний на фінішній прямій. Оскільки Путін втручається, то з іншого боку повинен працювати якийсь важливий політик з ЄС. І справа має бути відомою суспільству. ЄС повинен пригадати свою пропозицію, яка стосується також скасування віз. Треба чинити тиск на Януковича і давати йому шанс гри з українською громадською думкою», - додав у своєму коментарі виданню Коваль.

Як пише видання, з українською громадською думкою, добре справляється Кремль. «Росія, яка намагається призупинити зближення України з ЄС і перетягнути її до створеного під себе Євразійського союзу нещодавно виступила із привабливими пропозиціями», - пише Rzeczpospolita.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.