Газова війна. “Нафтогаз” не закуповуватиме російський газ до кінця року?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.11.2013 11:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22185

Припинивши купувати російський газ у держхолдингу ВАТ Газпром з 8 жовтня, НАК Нафтогаз України може не купувати газ у Газпрому до кінця поточного року.

Про це заявив сьогодні, 13 жовтня, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

Зі слів міністра стало відомо, що в України в ПСГ (підземні сховища газу) достатня кількість газу і немає необхідності закуповувати газ у Росії. Україна може почати закупівлю, коли виникне така необхідність, наголосив міністр.

Водночас він наголосив, що зараз фахівці остаточно все підраховують. Також Ставицький розповів про виплату боргу Газпрому за поставлений у серпні газ. Він зазначив, що минулого тижня було сплачено більш як 20%.

Додамо, що вперше про борг стало відомо 29 жовтня, коли голова правління Газпрому Олексій Міллер заявив, що Київ досі не сплатив $882 млн за поставлений у серпні російський газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати.

У понеділок, 11 листопада, стало відомо, що Україна вже кілька днів не закуповує газ у Газпрому. Як повідомив заступник голови російського ФДУП Центральне диспетчерське управління паливно-енергетичного комплексу (ЦДУ ПЕК) Микола Орлов, припинення закупівель сталося з 9 листопада, а раніше цього місяця Україна купувала 9-10 млн кубометрів на добу, що у понад 10 разів менше звичайних середньодобових обсягів поставок.

12 листопада видання Коммерсантъ-Украина з посиланням на власні джерела в Укртрансгазі повідомило, що Нафтогаз у цьому році не планує закуповувати російський газ, використовуючи запаси з підземних сховищ. Також зазначалося, що це рішення може бути переглянуте лише в разі сильних холодів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.