ЄС пом’якшив вимоги щодо вирішення питання Тимошенко

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 14.11.2013 10:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22197

У звіті місії Кокса-Кваснєвського немає конкретної вимоги звільнити Тимошенко до саміту у Вільнюсі. Місія лише просить українських політиків прийняти відповідний закон.

Спостережна місія Європейського парламенту в складі екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського та екс-президента Єп Пета Кокса закликала всі політичні сили в Україні до консенсусного вирішення питань, що залишилися до саміту у Вільнюсі.

Як наголошується у звіті місії, оприлюдненому на сайті Європарламенту, наразі передчасно робити висновок, що умови для підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС з боку Києва не виконані.

Кокс і Кваснєвський вважають наступний тиждень вирішальним для виконання умов. Зокрема, йдеться у звіті, парламент може у другому читанні проголосувати законопроекти про прокуратуру і про вибори.

Кокс і Кваснєвський нагадали, що раніше вони запропонували простий спосіб вирішити питання Юлії Тимошенко за допомогою часткового помилування президентом. Однак, зазначається в звіті, Віктор Янукович обрав інший шлях, заявивши, що відповідний закон має прийняти парламент і висловивши готовність його підписати. Разом з тим, Партія регіонів досі не надала свій законопроект про лікування ув’язнених за кордоном, нагадали вони.

У звіті говориться, що взаємна недовіра влади і опозиції ризикує призвести до зриву всього процесу. На переконання Кокса і Кваснєвського для вирішення питання Тимошенко необхідна лише політична воля, при цьому спосіб рішення не настільки важливий.

"Місія настійно закликає всі зацікавлені сторони конструктивно використати цей короткий термін для досягнення історичного консенсусу, який може привести до успіху саміту у Вільнюсі", - йдеться у звіті.

Варто також зазначити, що у звіті не акцентується питання дати звільнення Тимошенко до саміту у Вільнюсі. Місія лише закликає українських політиків прийняти відповідний закон. Це може бути викликано нестачею часу і юридичними процедурами, які будуть після прийняття закону про лікування ув’язнених за кордоном.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.