Українські ВПС: чи здатна влада утримувати військову авіацію?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.11.2013 10:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22198

Підвищити зарплату вдвічі до наступного літа обіцяють контрактникам Повітряних збройних сил. Тим часом, авіатехніка в українському війську – ровесниця незалежності у кращому випадку.

Про це говорять у Збройних силах. Водночас військові експерти сумніваються, що держбюджет дозволить вкласти в армію 24 мільярди гривень, які необхідні для підвищення обороноздатності.

Держава буде матеріально мотивувати своїх громадян іти на контрактну армійську службу. За словами командувача Повітряних збройних сил України генерал-лейтенанта Юрія Байдака, льотний, інженерно-технічний склад та відповідальні за безпеку польотів уже отримують удвічі більше, а до першого липня планується збільшення грошового забезпечення удвічі для решти особового складу.

Нині контрактник у повітряних силах отримує щонайменше 2100 гривень на місяць, але з липня мінімальне забезпечення буде три тисячі сто гривень, а середнє утримання – близько чотирьох тисяч гривень, зауважує Байдак. Окрім того, Збройні сили будуть вирішувати проблеми солдатів з житлом на період їхньої служби, переобладнавши казарми, а після другого контрактного терміну військовослужбовцям нададуть можливість безкоштовно навчатись у виші.

Тим часом, льотчики літатимуть на техніці зразка вісімдесятих-дев’яностих років минулого століття, визнає генерал-лейтенант. За його словами, «наймолодшим» літакам, які є на озброєній української армії, зараз понад двадцять років. Та й вони піднімаються у повітря не часто.

«У минулому році середній наліт на льотчика був 54 години, на сьогодні ми маємо близько 35 годин. Цього недостатньо, щоб готувати льотний склад у повному обсязі. Виділяються кошти на паливо, на ремонт літаків. І за попередніми даними, у нас наступного року наліт повинен бути в межах 70-80 годин на льотчика. Це вперше, я скажу, за 10 років»,– зазначає Юрій Байдак.

Дадуть 10 мільярдів менше, ніж обіцяють?

Нині українські військові літають у три-чотири рази менше, аніж пілоти країн-учасниць НАТО, і втричі менше, ніж у Російській Федерації, крім того, українські пілоти не літають вночі. Така нестача льотного досвіду загрожує національній безпеці, зауважує провідний експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець. Оптимізм командування українського війська він схвалює, але не розділяє, адже неясно, яким буде бюджет.

«Попередня програма реформування передбачала, що на наступний рік треба виділити в межах 24 мільярдів гривень, виходячи з програми, розрахованої до 2017 року, – говорить Згурець. – Але попередній бюджет на наступний рік, який подавався у парламент, а потім був відкликаний, передбачав, що на армію буде виділено лише 14 мільярдів гривень, тобто на 10 мільярдів менше. Якщо фінансування буде таке обмежене, то буде важко говорити, що можна забезпечити наліт та модернізацію літаків».

Нині, за даними Повітряних збройних сил, в українській авіації служить понад 15 тисяч військовослужбовців, з них – близько 10 тисяч чоловіків і 5 тисяч жінок. 1 жовтня в Україні стартував останній призов громадян на строкову військову службу до лав збройних сил. 14 жовтня президент Віктор Янукович підписав указ про перехід на контрактну службу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.