Західні ЗМІ оцінили зрив голосування щодо Тимошенко як спробу Януковича відхопити більший шмат

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 14.11.2013 13:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22201

Дипломати у Брюсселі заявляють, що шанси на підписання угоди у Вільнюсі падають, проте, на їхню думку, Україна може балансувати між Європою і Москвою до останньої хвилини.

Європейським сподіванням зманити Україну з орбіти Москви за допомогою договору про вільну торгівлю та перспективи членства в ЄС було завдано удару, констатує західна преса: Верховна Рада відклала розгляд закону про звільнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Шанси на підписання угоди у Вільнюсі падають, вважають у Брюсселі. Втім, деякі експерти вважають, що Президент Віктор Янукович буде тягнути час до останньої хвилини, балансуючи між Москвою та ЄС в надії відхопити більший шмат.

"Повільність" України сприймається як перемога Володимира Путіна" - статтю під таким заголовком публікує The Guardian.

Бездіяльність Києва було витлумачено як спробу президента Януковича тягнути час, а Кремль отримав нові очки в суперництві з ЄС за вплив на пострадянському просторі, йдеться у статті.

У вересні цього року Путін вже здобув значну перемогу, коли Вірменія зробила різкий розворот, перекресливиши роки переговорів з Євросоюзом, і оголосила про вступ до очолюваного Росією Митного союзу.

Головна вимога Європи до України - це відмова від "вибіркового правосуддя", тобто від використання судової системи в політичних цілях. Це стосується і справи Тимошенко, чиє звільнення є обов’язковою умовою для підписання угоди. Проте 11 листопада хмари над колишнім прем’єром знову згустилися: її головного захисника Сергія Власенка було затримано для надання свідчень за звинуваченням у домашньому насильстві. Окрім того, з’ясувалося, що Янукович літав до Москви на таємні переговори з Путіним, повідомляє видання.

Дипломати у Брюсселі заявляють, що шанси на підписання угоди у Вільнюсі падають, проте, на їхню думку, Україна може балансувати між Європою і Москвою до самої останньої хвилини.

"Домовленість щодо Тимошенко на межі зриву" - констатує австрійська Die Presse. Укладення угоди про асоціацію та вільну торгівлю між ЄС і Україною виявилося під загрозою, оскільки Верховна Рада не виконала поставлену ЄС умову - не схвалила законопроект, що дозволяє Тимошенко виїхати на лікування до Німеччини.

На 18 листопада заплановано засідання Ради ЄС, яка має оцінити, чи готова Україна до укладення угоди, тоді як найближча сесія Верховної Ради, на якій міг би бути прийнятий закон, що стосується Тимошенко, пройде лише наступного дня, 19 листопада, пояснює газета.

"Звичайно, останнє слово ще не сказано, - зазначає видання. - Якщо ворогуючі фракції зможуть домовитися, рішення (про укладення угоди з Україною) може замість Ради (ЄС) прийняти інший європейський орган... ЄС також може змиритися з невиконанням вимоги про негайне звільнення Тимошенко через формулювання умов для укладення угоди, згідно з якою необхідний "суттєвий прогрес" у справах людей, відправлених до в’язниці з політичних мотивів".

"Пострадянським олігархічним князьком" називає українського президента політичний оглядач Frankfurter Allgemeine Zeitung Конрад Шуллер. Янукович грає на час: "Раніше політик вже давав обіцянку підписати законопроект, який дозволив би відпустити Тимошенко на лікування до Німеччини, проте його люди у парламенті затягнули роботу з даного питання і, в кінцевому рахунку, зірвали її".

Зволікання, продовжує журналіст, могло б мати далекосяжні наслідки для України, яка стоїть на історичному роздоріжжі. Країні, що знаходиться у скрутному фінансовому становищі - як відомо, агентство Standard&Poor’s оцінило вірогідність дефолту в Україні на 44% - терміново необхідна допомога, яку їй пропонують як Євросоюз, так і Росія.

"Обидві пропозиції, у свою чергу, мають для Януковича своє підводне каміння", - розповідає Шуллер. Якщо він "вступить до Митного союзу з Росією, розширенням якого зараз займається президент Путін, Україна отримає знижку на газ, але в довгостроковій перспективі Янукович ризикує перетворитися на дрібного князька у сфері гегемоніальних інтересів Росії". Асоціація ж з ЄС, йдеться далі, договір про яку вже підготовлений і тільки чекає на підписання, принесе країні чимало переваг у сфері торгівлі, але для цього українському лідерові необхідно виконати вимогу європейців і відпустити Тимошенко".

Янукович, упевнений автор, "веде небезпечну гру. Немов наречена, яка опинилася між двох кавалерів, він намагається зіштовхнути чолом Москву та Брюссель". Його постійні погрози перейти на інший бік, додає Frankfurter Allgemeine Zeitung, всього-навсього спрямовані на те, щоб обидві сторони запропонували йому щось більше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.