ЄС, у разі підписання УА, надасть Україні фінансову допомогу?

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 15.11.2013 12:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22211

У Брюсселі комітет парламентського співробітництва Україна-ЄС підтримав ідею фінансової допомоги з боку ЄС, яка простимулювала б Україну до підписання угоди про асоціацію.

На засіданні посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв звинуватив ЄС у небажанні підписувати угоду і у штучному посиленні "проблеми Юлії Тимошенко", а також звернувся до ЄС з проханням про фінансову допомогу, яка переконає Київ виконати вимоги Європи і підписати угоду про асоціацію, пише Коммерсант-Україна.

У найближчі дні очікуються телефонні переговори низки європейських лідерів з Віктором Януковичем. Підготовка екстрених переговорів не тільки з Президентом, але і з прем’єром може свідчити про те, що в ЄС готові обговорювати можливість надання Україні економічних компенсаторів.

Проте Київ підготував основу для можливої відмови Євросоюзу навіть у випадку, якщо Брюссель погодиться надати фінансову допомогу. Янукович 14 листопада назвав обсяги фінансування, необхідні, на його думку, Україні: "Цифри називають різні - від $ 100 млрд до $ 500 млрд". Допомога, яку здатний виділити ЄС, в сотні разів менша - наприклад, макрофінансова підтримка очікується у розмірі 610 млн євро.

Нагадаємо, 28-29 листопада на саміті у Вільнюсі планується підписання угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі. Для цього необхідно виконати низку вимог. Основна - звільнення екс-прем’єра Тимошенко. В ЄС стверджують, що без вирішення питання Тимошенко угоду про асоціацію не підпишуть.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.