Прощавай, лампочка Ілліча!

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.02.2007 05:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2222

У вівторок австралійська влада заявили про плани вивести з побуту традиційні лампи накалювання і замінити їх енергозберігаючими флуоресцентними лампами на території всієї країни.

Енергосберігаючі лампи при однаковій свтловіддачі споживають в 5 разів менше електроенергії

Закон, який поступово заборонив би продаж ламп накалювання, дозволить скоротити викиди парникових газів в Австралії на 4 мільйони тонн до 2012 року й зменшити рахунки за побутову електрику на 66%, заявив міністр з питань захисту навколишнього середовища Малькольм Тернбулл.

У 2004 році Австралія викинула в атмосферу майже 565 мільйонів тонн парникових газів.

Електрична лампочка, крім світла, виділяє тепло, і Австралія - не єдина країна, яка намагається замінити її більш ощадливою і довговічною флуоресцентною лампою.

Минулого місяця аналогічний закон вирішили запропонувати в Каліфорнії.

Два роки тому Фідель Кастро ініціював аналогічну програму на Кубі, відправивши молодь по будинкам і квартирам і доручивши викручувати лампи накалювання. Так Кастро боровся з постійними відключеннями електроенергії на острові.

Відповідно до австралійського плану, невідповідні енергозберігаючим нормам лампи будуть поступово вилучатися з продажу. Виключення складуть лампи спеціального призначення, наприклад, медичні.

На даний момент флуоресцентні лампи коштують дорожче ламп накалювання, однак вони споживають тільки 20% енергії для виробництва тієї ж кількості світла.

Ідею схвалюють захисники навколишнього середовища, однак вони нагадують, що основний обсяг парникових газів Австралії продукує промисловість країни, зокрема електростанції, які працюють на вугіллі.

Нагадаємо, що Австралія відмовилася підписати Кіотський протокол, який нормує рівень викидів парникових газів в атмосферу, аргументуючи це тим, що такий крок поставить під удар вуглезалежну австралійську економіку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.