Куди насправді веде нас фракція ПР у парламенті?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 18.11.2013 10:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22223

Епопея з ухваленням основних законопроектів, необхідних для підписання угоди про асоціацію України та ЄС, розпочалася у вересні з початком третьої сесії парламенту. Тоді Віктор Янукович дав відповідні настанови фракції ПР з цього приводу.

Втім, з наближенням до вирішальної дати ситуація в парламенті складається патова.

Після майже двохгодинної лекції Януковича 4 вересня на нараді фракції ПР, проросійськи налаштовані регіонали дещо пом’якшили свою антиєвропейську риторику. За даними ЗМІ, розмова Януковича з партійними соратниками була жорсткою. Зокрема, він запронував противникам асоціації з ЄС встати і покинути нараду. "А ми подивимося і зробимо висновок?", - попердив Янукович.

Жоден з регіоналів тоді не ризикнув зізнатися в антиєвропейській позиції. За таку лояльність Янукович пообіцяв депутатам захистити їхній бізнес від зайвої уваги перевіряючих органів, і доручив уряду розробити заходи для захисту інтересів вітчизняних виробників.

Згодом депутат ПР Нестор Шуфрич, який часто виступав проти підписання угоди з ЄС, зазначив, що під час зустрічі з президентом "внесена чіткість у питання про підписання угоди та висловлені зауваження щодо її тексту". Шуфрич також зауважив, що під час зустрічі з президентом також обговрювалися питання співпраці з Митним союзом. "Президент сказав, що не виключає такої співпраці", – додав депутат, однак, жодних різких заяв щодо євроінтеграцію від нього не прозвучало.

Ще один регіонал Борис Колесніков заявив, що курс на євроінтеграцію визначений Конституцією і навіть не обговорюється.

"Інше питання, що ми розуміємо під членством в Євросоюзі, адже асоціація це ще далеко не Євросоюз. Тому в багатьох керівників підприємств є справедливе побоювання щодо конкурентоспроможності продукції в Європі. Ми 74 роки були закритою країною, і відстали на всіх ринках. Тому це не скептицизм, а побоювання", – пояснив він страхи колег.

Депутат від ПР Володимир Макеєнко підбив підсумки цієї зустрічі з Януковичем: фракція ПР одностайно голосуватиме за євроінтеграційні законопроекти. "Я можу сказати з чим ми вийшли - ми вийшли з тим, що ми одностайно голосуємо за всі євроінтеграційні закони. Іншого шляху немає. Ми вибрали шлях для України, і ми за це несемо відповідальність", - зазначив він.

Свою риторику щодо євроінтеграції навіть пом’якшив і відомий захисник російських інтересів, регіонал Вадим Колесніченко. За кілька днів після наради з Януковичем він висловив переконання, що угода про асоціацію таки буде підписана. Правда, додавав своє пояснення: "Угоду про асоціацію України і ЄС буде у Вільнюсі підписано. Однак не тому, що воно вигідне Україні, а тому що Україну дуже вигідно використовувати в боротьбі з євроазіатським ринком".

Однак, жоден з проросійськи налаштованих депутатів ПР не виключав необхідності співпраці з Росією.

Та згодом ситуація різко змінилася. Доказом цього стали конфлікти у Раді з приводу голосування за євроінтеграційні законопроекти. Зокрема каменем спотикання стало вирішення питання Юлії Тимошенко та можливість вивезення її за кордон на лікування.

Спочатку Партія регіонів заявила, що підтримує лише законопроект позафракційного депутата Сергія Міщенка. Водночас решту законопроектів регіонали не підтримували, оскільки, за їхніми словами, вони не відповідають юридичним вимогам.

Центральну лінію партії озвучував лідер фракції Олександр Єфремов. За його словами, для вирішення питання Тимошенко потрібен законопроект, що би передбачав ряд гарантій, зокрема, що засуджений буде лікуватися, "а не просто на прогулянку" поїде. Згодом він зазначив, що у ПР не бачать перспектив прийняття жодного з чотирьох проектів закону, спрямованих на вирішення "питання Тимошенко" у первісному вигляді.

Конфліктність ситуації підтверджувала і неконструктивність робочої групи парламенту, яку створили для доопрацювання законопроекту з цього питання.

Серйозність наміру непідписання угоди у Вільнюсі підтверджували і замовні матеріали, в яких регіонали завзято використовували тези про «винну» в майбутньому провалі євроінтеграції опозицію. А народний депутат від фракції ПР Валентин Ландик під час зустрічі Януковича з представниками Українського союзу промисловців і підприємців і Федерації профспілок України запропонував йому відкласти на рік підписання угоди про асоціацію з ЄС. Хоча більш впливові бізнесмени з ПР в той же час зберігали мовчання.

Єфремов, у свою чергу, визнав, що у фракції ПР зростає кількість невдоволених депутатів. "В результаті у фракції дискусії щодо євроінтеграції проходять набагато складніше, ніж ми робили це раніше", - зазначив він.

Згодом, відповідаючи на зауваження про те, що його слова іноді звучать як підготовка плацдарму для зриву асоціації з ЄС, Єфремов сказав: "Я просто не відношуся до тієї категорії людей, які хочуть євроінтеграції будь-якою ціною".

"Що значить "за всяку ціну"? Так, ми готові співпрацювати з Євросоюзом, більше того, в останні роки ми довели, що можемо не говорити, а працювати - прийняли багато важливих документів: закони про корупцію, закони про інформацію. Далі ми будемо модернізувати судову систему, роботу прокуратури, міліції...", - зазначив він.

У свою чергу, регіонал Володимир Олійник не виключив, що прийняття всіх євроінтеграційних законопроектів може бути відкладене. Він підтвердив, що жоден із законопроектів щодо Юлії Тимошенко не буде прийнятий. А для ухвалення законопроектів про прокуратуру та вибори депутатів парламенту вцілому фракція ПР розраховує на голоси опозиції.

"Якщо вони у вівторок (19 листопада. – Ред.) заблокують трибуну, то реформа прокуратури буде прийнята в грудні з мінімальними правками. Це некритично, в ЄС знають, що ми серйозні люди", – заявив депутат.

Проте вже згодом Олійник заявив, що робота над законопроектом про можливість лікування ув’язнених за кордоном продовжиться.

"Ми і далі будемо працювати над цим законопроектом. І якщо буде добра воля, то, можливо, у вівторок вийдемо з цим рішенням до Верховної Ради", - сказав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.