У Брюсселі чекають, чи вирішить Київ питання Тимошенко

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.11.2013 12:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22225

Сьогодні, 18 листопада європейські міністри закордонних справ проведуть у Брюсселі обговорення ходу підготовки до Вільнюського саміту «Східного партнерства».

Очікувалося, що саме цього дня вони мали ухвалити рішення щодо підписання угоди про асоціацію з Україною. З огляду на досі не виконані Києвом передумови, з боку європейської дипломатії, вочевидь, лунатимуть заклики до України, проявити політичну волю та зробити останній рішучий крок, тобто, ухвалити у Верховній раді решту євроінтеграційних законів та уможливити вирішення справи Тимошенко.

Голови дипломатичних відомств на нараді у Брюсселі мали б опрацювати підсумкову декларацію, яку планується ухвалити на саміті наприкінці місяця у Вільнюсі. Однак, з огляду на те, що в питанні із асоціацією з Україною все ще залишається невизначеність, міністри закордонних справ, вочевидь, обмежаться тільки обміном думками.

У європейських дипломатичних колах кажуть, що готові ще зачекати результатів цьоготижневих засідань Верховної ради, особливо, щодо вирішення проблеми екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та можливості її виїзду на лікування за кордон.

Заступник голови місії України при ЄС Надія Цок каже, що усвідомлює, що рішення про підписання угоди у Вільнюсі сьогодні ще не на часі.

«Ми сподіваємося, що ЄС в принципі підтвердить свою позицію про готовність її підписати, за умови, що Україна виконає певні критерії. Робота з їх виконання ведеться, зокрема, у Верховній Раді… Як свідчить нещодавнє засідання комітету з питань парламентського співробітництва, є розуміння як з боку більшості, так і серед опозиції щодо того, що потрібно сьогодоні зробити», – каже вона.

Воля розв’язати проблему Тимошенко відсутня – євродепутат

З нею не погоджується польський євродепутат від найбільшої фракції в Європарламенті – Європейської народної партії – Кшиштоф Лісек. Він заявляє: те, що ми наразі спостерігаємо у Верховній раді, свідчить про відсутність волі до розв’язання проблеми Тимошенко. А отже, це – сигнал про небажання підписувати угоду з ЄС у Вільнюсі.

«Ми послідовні у тому, що хочемо підписати угоду про асоціацію з Україною. Але, з іншого боку, умова щодо Юлії Тимошенко має бути вирішена. Гадаю, ми з боку ЄС, вже все сказали. Президент Янукович та його люди в парламенті знають, що їм треба зробити», – пояснює парламентар позицію європейської дипломатії.

За його словами, кінцева дата – це Вільнюський саміт», – додає парламентар.

«Якщо в останню секунду президент Янукович таки принесе добре рішення на саміт, то все буде гаразд. Але відомо, що є процедури, яких слід дотримуватися, а це потребує часу», – заявляє в інтерв’ю Радіо Свобода пан Лісек.

Або Київ виконає умови, або угоду відкладуть – експерт

Експерт із Центру європейських політичних досліджень Ґрант Костанян каже, що наразі Київ ще не зробив переконливого кроку, тож підтримки ідеї підписання вільнюських угод від усіх європейських дипломатів годі й чекати.

«ЄС повинен надіслати Києву сигнал: якщо ви дійсно хочете цієї угоди, то маєте відповідати цим критеріям. В державах ЄС нині визначаються щодо України, тож якщо вона переконливо не виконує умов, то одностайності щодо рішення підписати угоду з Україною не буде», – пояснює експерт.

Угода про асоціацію та ЗВТ може укладатися тільки за умови одноголосної підтримки всіх 28 країн-членів ЄС. Безумовно, на цьому етапі є держави, що відмовляться підтримати цей крок, переконаний Ґрант Костанян. Тому, на його думку, «або Україна вчасно виконає висунуті умови, або угоду відкладуть».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.