ВР відхилила кандидатури В.Огризка і В.Короля. Бо вони не донецькі

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 22.02.2007 13:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2224

Верховна Рада України відхилила кандидатури Владимира Огризка на посаду міністра закордонних справ і Віктора Короля на посаду голови СБУ, запропоновані Президентом України Віктором Ющенком.

За їх призначення проголосували 196 і 190 депутатів відповідно – в основному, представники "Нашої України" і БЮТ, представники антикризової більшості не брали участі в голосуванні.

Раніше заступник голови фракції БЮТ Олександр Турчинов заявив з трибуни ВР, що кадрові питання – голосування по кандидатурах В.Огризка і В.Короля – повинні бути зняті з порядку денного Верховної Ради. "Представники антикризової коаліції не захотіли внести 2 законопроекти (про обмеження повноважень місцевих властей щодо підвищення тарифів на ЖКП і про підвищення мінімальних пенсій, зарплат і прожиткового мінімуму). У зв'язку з цим, ми вимагаємо, щоб усі кадрові питання були зняті", - зазначив він.

За словами О.Турчинова, якщо ця ініціатива не знайде підтримки, фракції БЮТ і "Наша Україна" не голосуватимуть з кадрових питань. "Ми пропонуємо зібрати погоджувальну раду і перевести роботу ВР у нормальний режим", - додав представник БЮТ. У свою чергу народний депутат від "Нашої України" Микола Оніщук зазначив, що його фракція підтримує БЮТ щодо скликання погоджувальної ради. "Наша Україна" не братиме участі в доповідях і голосуваннях з кадрових питань сьогодні, підкреслив він.

Раніше "Наша Україна" і БЮТ заявили, що голосуватимуть за запропоновані Президентом кандидатури. Вчора заступник глави Секретаріату Президента Олександр Чалий заявив, що Президент В.Ющенко "розраховує на те, що ці кандидатури… будуть проголосовані". Тим часом, лідерка фракції БЮТ Юлія Тимошенко не виключила, що її Блок готовий підтримати кандидатуру О.Чалого на посаду міністра закордонних справ. "Я думаю, що ми підтримаємо всі подання Президента для того, щоб власне демократичний табір був єдиним", - відповіла лідерка БЮТу на запитання РБК-Україна, чи готовий її Блок підтримати кандидатуру О.Чалого, якщо Президент Віктор Ющенко зробить відповідне подання.

Раніше фракція СПУ ухвалила рішення не підтримувати кандидатури В.Огризка і В.Короля у зв'язку з тим, що СПУ вважає неприпустимим прихід у СБУ працівників Міністерства внутрішніх справ, яким і є В.Король. У свою чергу В.Огризко, на думку депутатів СПУ, продовжуватиме політику екс-міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, що є неприпустимим. У коментарі РБК-Україна народний депутат від фракції СПУ Євген Філіндаш не виключив, що подібної позиції дотримуються і інші фракції, які входять в антикризову коаліцію.

Представники парламентської більшості вже не раз висловлювали сумнів з приводу того, що кандидатури В.Огризка і В.Короля пройдуть у парламенті. В понеділок, 19 лютого, перший віце-спікер ВР Адам Мартинюк запевнив, що непризначення поданих Президентом кандидатур не призведе до якихось обурень, і назвав таку ситуацію звичайним "робочим моментом". У такому разі глава держави матиме право або повторно внести ті ж кандидатури, або запропонувати інші. Проте перший віце-спікер висловив побажання, щоб глава держави вносив кандидатури на посади міністра МЗС і голови СБУ, заздалегідь погодивши їх з іншими гілками влади.

Тим часом, представник Президента в парламенті Роман Зварич зауважив, що глава держави не збирається вести переговори з "антикризовиками", оскільки призначення на ці посади – це право Президента, тому, за його словами, "дискусії тут недоцільні".

Відзначимо, що В.Огризко виконував обов'язки міністра закордонних справ України після того, як 30 січня 2007 р. подав у відставку міністр МЗС Борис Тарасюк. Раніше В.Огризко був керівником управління зовнішньої політики в Адміністрації президента Леоніда Кучми, після чого займав посаду Надзвичайного і Повноважного посла України в республіці Австрія, з 1999 р. по 2004 р. працював у МЗС послом з особливих доручень. У березні 2005 р. указом Президента України призначений першим заступником міністра закордонних справ України.

В.Король - генерал-лейтенант міліції, народний депутат України з березня 1998 р., член фракцій НДП (у 1998 р.), СДПУ(о) (1999-2000 рр.), на сьогоднішній день є членом фракції "Народний Союз Наша Україна". Під час передвиборчої боротьби у 2004 р. В.Король у своєму регіоні (Чернівецької обл.) був довіреною особою В.Ющенка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.