У Кремлі шантажують не тільки Україну, а й Молдову

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 20.11.2013 12:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22254

У російському МЗС вважають, що Україна, увійшовши в асоціацію з Євросоюзом, істотно обмежить свої можливості у співпраці з Митним Союзом, а створення зон вільної торгівлі Києвом і Кишиневом з ЄС стануть “істотним чинником розвитку ситуації в Придністров’ї”.

Про це йшлося 19 листопада на круглому столі в Раді Федерації Росії.

"При лібералізації взаємної торгівлі між Україною і країнами Євросоюзу Київ на тривалий час пов’язує себе зобов’язаннями та директивами ЄС, не маючи можливості брати участь в їх розробці. Тим самим Київ істотно обмежить свої можливості торговельно-економічного співробітництва з державами - учасницями Митного Союзу", - сказав заступник директора департаменту загальноєвропейського співробітництва МЗС РФ Ігорь Капирін, - і додав, що це, може виявитися вкрай невигідним для Києва.

За словами Капиріна, ЄС активізував свої зусилля щодо учасників "Східного партнерства" після створення Росією, Казахстаном і Білорусією Митного союзу та Єдиного економічного простору. "Ці структури створені з перспективою, що до 2015 року сформується Євразійський економічний Союз", - упевнений Капирін.

Під час круглого столу йшлося також про те, що створення ЄС "глибинних і всеосяжних" зон вільної торгівлі з Києвом і Кишиневом "стали істотним чинником розвитку ситуації в Придністров’ї".

"Ігнорування молдавською стороною економічних інтересів Придністров’я може самим негативним чином позначитися на процесі врегулювання придністровського конфлікту і завдати шкоди мешканцям регіону", - застеріг начальник відділу Євразійського економічного співтовариства першого департаменту країн СНД і МЗС РФ Сергєй Єжов.

У свою чергу заступник голови комітету з міжнародних справ Андрєй Клімов зауважив, що в межах програми "Східне партнерство" ЄС розглядає цю структуру як інструмент посилення свого політичного впливу на територію держав, що входять в це неформальне об’єднання".

Клімов нагадав, що до складу "Східного партнерства" входять Україна, Молдавія, Грузія, Вірменія, Азербайджан і Білорусія. "У межах цього партнерства на другому плані перебуває аналіз реальних економічних проблем, а також питання, пов’язані з об’єднанням цих держав з іншими учасниками країн СНД, у тому числі в межах Митного Союзу", - зазначив Клімов.

У цьому зв’язку учасники " круглого столу" висловилися за необхідність інтенсифікації російською стороною своєї діяльності щодо економічної та гуманітарної інформаційної співпраці з МЗС СНД, що позитивно позначиться в цілому на процесах Євроазіатської інтеграції .

Як повідомлялося раніше, 19 листопад міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров заявив, що Москва займає «чесну і товариську позицію» до країн «Східногопартнерства» і не тисне на них, тоді з боку ЄС «чиниться доволі таки безпардонний тиск».

Нещодавно у Держдумі РФ побачили у вимозі ЄС звільнити Тимошенко загрозу незалежності України

Нагадаємо, Тиждень.ua писав, що за місяць до саміту у Вільнюсі у представники Кремля гарячково "вишукують" негативні наслідки євроінтеграції України і лякають її владу та громадянам позачерговим апокаліпсисом.

Європейський парламент раніше звинуватив Росію у тиску на країни - учасниці програми "Східне партнерство", які прагнуть подальшої інтеграції з ЄС.

На думку експертів російська пропаганда проти євроінтеграції України розрахована на "відсталі" прошарки населення і корумповану еліту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.