Безробіття зістарює чоловіків

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.11.2013 19:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22274

У безробітних чоловіків швидше з’являються ознаки старіння, ніж у тих, хто трудиться на виробництві або працює в офісі.

У безробітних чоловіків швидше з’являються ознаки старіння, ніж у тих, хто працює в офісі. Про це повідомляється в прес-релізі співробітників Імперського коледжу Лондона, пише NEWSru.ua із посиланням на РБК.

“У даний момент нам вдалося довести, що тривале безробіття може призвести до передчасного старіння” , - коментує один з авторів роботи, Джессіка Бакстон. Британські науковці спільно з колегами з університету Оулу у Фінляндії вивчили зразки ДНК у 5 тис. 620 чоловіків і жінок, що народилися 1966 року.

Вони виміряли довжину теломер, які містяться на кінцях хромосом і захищають генетичний код від деградації.

Теломери коротшають протягом усього життя людини і їхня довжина вважається маркером біологічного старіння.

Короткі теломери пов’язані з високим ризиком виникнення вікових захворювань (цукровий діабет другого типу, серцеві недуги).

У ході дослідження, профінансованого доброчинним фондом Wellcome Trust, фахівці виміряли довжину теломер у клітинах крові із зразків, зібраних у 1997 році, коли учасникам був 31 рік.

Вони з’ясували, що серед чоловіків, які залишилися без роботи на понад два роки, вдвічі частіше відзначаються короткі теломери.

У тих, хто працює постійно, таких змін не спостерігалося.

Серед чоловіків, які залишилися без роботи на понад два роки, вдвічі частіше відзначаються короткі теломери, які містяться на кінцях хромосом і захищають генетичний код від деградації

Науковці також вивчили соціальні, біологічні та поведінкові фактори, які можуть вплинути на результат, допомагаючи відкинути ймовірність того, що короткі теломери пов’язані із захворюваннями, що заважають добровольцям працювати.

Прикметно, що результати дослідження не стосуються жінок. Можливо, це пов’язано з тим, що вкрай мало учасниць дослідження були безробітними до 30 років.

"Короткі теломери пов’язані з високим ризиком розвитку різних вікових захворювань і передчасною смертю.

Стресові ситуації, пережиті в дитинстві і в дорослому житті, пов’язані з прискореним скороченням довжини теломер.

У даний момент нам вдалося довести, що тривале безробіття може призвести до передчасного старіння", - коментує один з авторів роботи Джессіка Бакстон.

"Раніше вже були проведені дослідження, які встановили зв’язок між безробіттям і поганим станом здоров’я. Однак ця робота є першою, що показала ефект на клітинному рівні. Отримані дані викликають занепокоєння щодо довгострокових наслідків безробіття у віці 20-30 років. Забезпечення людей роботою має стати невід’ємною частиною загальної пропаганди здорового способу життя", - каже Ліна Ала-Мурсула.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уповільнити старіння може звичайна розведена хлорка, яка використовується в басейнах. Висновок співробітників Медичного центру при Стенфордському університеті в Каліфорнії ґрунтується на результатах експерименту з тваринами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.