Україна стає на білоруський шлях?

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 25.11.2013 10:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22301

Україна має намір домогтися від російського «Газпрому» зниження ціни на газ до $250-260 за тис. кубометрів в обмін на створення газотранспортного консорціуму в тристоронньому форматі.

Як пише в сьогоднішньому випуску видання «Комерсант-Україна», про це повідомили в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

За даними відомства, переговори поновилися на тлі відмови України від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. «Наразі наша позиція – це зниження ціни до $250-260 за тисячу кубометрів і гарантії завантаження газотранспортної системи в обсязі не менше 90 млрд кубометрів на рік», - сказало джерело в міністерстві і додало, що Україна готова створити консорціум з Росією на базі української ГТС.

При цьому в «Газпромі» офіційно цю ситуацію не коментують.

Водночас у Росії вважають, що самого консорціуму для зниження ціни на газ буде недостатньо. «Сам консорціум навряд чи когось уже зацікавить. Співпраця повинна проходити в більш широкому форматі, пропозиція української сторони має бути пакетною. Мова може йти про консорціум, участь у спільних проектах з видобутку газу і допуск «Газпрому» до кінцевих споживачів палива», - пише видання з посиланням на джерело.

Як повідомлялося раніше, 20 листопада прем’єр-міністр Микола Азаров неофіційно літав до Москви, щоб обговорити з керівництвом РФ газове питання.

Невдовзі після цього Азаров повідомив, що Росія пообіцяла Україні відновити переговори щодо перегляду контракту 2009 року про закупівлю газу.

Він також назвав «брехнею» слова лідера опозиційної партії «Батьківщина» Арсенія Яценюка про те, що Росія в обмін за відмову від підписання Угоди про асоціацію з ЄС виділили українській владі $20 млрд.

Нагадаємо, лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк раніше заявив, що Президент Віктор Янукович у російського колеги Владіміра Путіна виторгував персональні гарантії про переобрання його главою держави на другий термін в обмін на зрив євроінтеграції, а для свого найближчого оточення зниження ціни на газ і 20 млрд дол., які витратить на фальсифікацію президентських виборів-2015.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.