Янукович досі не визначився коли підпише УА і чи це колись станеться

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 27.11.2013 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22328

Президент Віктор Янукович не зміг відповісти, коли Україна підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

"Я абсолютно переконаний в тому, що ми не зупинимо європеїзацію та євроінтеграцію України", - заявив Янукович в інтерв’ю українським телеканалам.

Він додав, що потрібно виконати величезний обсяг роботи, яку Україна повинна здійснити разом з ЄС, для того, щоб підійти до підписання "в хорошій формі".

"Ми не зупиняємо цю роботу, ми працюємо. Хтось на майданах стоїть, хтось взагалі не звертає ні на що уваги. Ми несемо за це відповідальність, тому ми зараз працюємо над питанням візового режиму", - сказав Янукович, зауваживши, що сьогодні він веде переговори щодо встановлення безвізового режиму з ЄС.

"Я хочу вам сказати, щоб ми угоду підписали якнайшвидше, а це означає, що ми якнайшвидше розв’язали свої проблеми, в тому числі за допомогою ЄС", - сказав він.

При цьому Янукович відмовився говорити про конкретні терміни. "Грудень місяць покаже. Я не хочу сьогодні говорити, що всі 100% питань, які ми хотіли вирішити з Росією, ми розв’яжемо. Але я впевнений, що за певний період часу ми їх вирішимо", - сказав Президент.

"Бомба, яка закладена під економіку України, - це контракт 2009 року. Це більше 20 млрд доларів збитків. Це бомба постійно діючої небезпеки для країни. Ці збитки покладені на платників податків, золотовалютний фонд. Якби ці гроші ми вклали в реформи чи зростання зарплат і стипендій, країна інакше б виглядала. Сьогодні ми слабкі і виснажені. Не зовсім здорові. Економіка хворіє. Підписання цієї угоди - що воно нам дає? Десятки мільярдів доларів до стабілізаційного фонду? Якісь блага для України? Хто на це питання дасть відповідь? Поки що нічого, крім петлі, ми там не бачимо", - цитує Януковича ЛІГАБізнесІнформ.

Янукович вважає, що Україна повинна бути обережною, зближуючись з ЄС. "Ми що, повинні зав’язати очі і бігти куди завгодно? Ми пробігли за короткий термін дуже велику відстань. Можемо отримати проблеми. Головні фактори, які заважають підписанню угоди, - наші українські інтереси. Питання підписання або непідписання має бути добре прораховане, обґрунтоване, відповідати нашим національним інтересам", - сказав він.

Віктор Янукович додав, що країна розраховувала на допомогу МВФ, однак переговори "завершилися нічим". "Я особисто вів переговори на високому рівні. Ми отримали негативну відповідь", - заявив Президент.

Як повідомлялося раніше, минулого тижня Кабінет міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до підписання УА з Євросоюзом, а також прийняв розпорядження, згідно з яким уряд ініціює створення тристоронньої комісії за участю Європейського Союзу та Російської Федерації. Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що вважає таке рішення єдино можливим.

Офіційною причиною було названо погіршення торгово-економічних відносин з країнами СНД.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.