Путін вважає, що асоціація Україна-ЄС загрожує економіці “наддержави”

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 27.11.2013 12:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22329

Президент Росії Владімір Путін вважає, що угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС несе велику загрозу російській економіці.

Про це Путін заявив під час візиту до Італії.

"Якщо Україна підписує угоду про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, то вона бере на себе зобов’язання через два місяці після ратифікації цієї угоди обнулити митні ставки на 85%, а ще через три роки довести це обнуління до 95-98 %", - заявив Путін.

За його словами, якщо Росія збереже зону вільної торгівлі з Україною, «у нас є всі підстави вважати, що товари європейського походження безпосередньо, транзитом через територію України будуть надходити на наш ринок».

«Це становить для нашої економіки велику загрозу», - вважає Путін.

Він наголосив, що Росія недоотримала понад $10 млрд через знижку на газ для України, наданій в обмін на продовження перебування російського Чорноморського флоту в Криму.

За словами Путіна , він не обговорював з президентом України Віктором Януковичем питання про можливий перегляд газового контракту з Україною у відповідь на відмову Києва укласти угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Як повідомлялось, також Путін заявив, що українські позичальники винні Сбербанку , ЗЕБу, ВТБ і Газпромбанку $28 млрд.

Нагадаємо, напередодні український прем’єр- міністр Микола Азаров розповів, що відкласти підписання угоди України про асоціацію з Євросоюзом вимагала Росія.

За словами Азарова, головними причинами рішення українського уряду зупинити євроінтеграцію став тиск Москви , а також відмова ЄС і МВФ фінансово допомогти Україні на прийнятних умовах.

При цьому Азаров підтвердив відсутність будь-яких домовленостей з Москвою з приводу кредитів або зниження ціни на газ.

Як повідомлялося раніше, 21 листопада Кабінет міністрів призупинив процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС. Виступаючи на наступний день у Верховній Раді, Азаров запевнив, що призупинення підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом зумовлене критичною ситуацією в економіці України та необхідністю відновлення активної торгівлі з Росією.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.