Грузія парафувала угоду про асоціацію з ЄС

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 28.11.2013 12:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22344

У Вільнюсі відбулася технічне парафування угоди про асоціацію Грузії з Євросоюзом.

З грузинського боку угоду парафував перший заступник міністра закордонних справ Давид Залкаліані, який в останні три роки був керівником делегації країни на переговорах з ЄС.

До початку парафування угоди Залкаліані повідомив грузинським журналістам, що парафування цього документа "є історичною подією для Грузії".

"Символічний акт про парафування угоди про асоціацію Грузії з ЄС" буде підписаний главою МЗС Майєю Панджікідзе і верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон 29 листопада.

Напередодні Панджікідзе заявила, що угода "передбачає політичну асоціацію Грузії з ЄС, поетапну економічну інтеграцію і робить незворотнім процес європеїзації Грузії".

Міністр зазначила, що "угода про асоціацію не означає членства країни в ЄС, хоча передбачає настільки високий рівень зближення з організацією, що його ефективна реалізація робить незворотнім процес європеїзації Грузії".

За її словами, відповідно до зобов’язань, що покладаються цією угодою на Грузію, країна "повинна привести відповідно до законодавства ЄС свій законодавчий простір і реалізувати його, а також посилити відповідні інститути".

Підписання угоди, за даними представників ЄС і Грузії, очікується до вересня 2014 року.

Нагадаємо, під час саміту у Вільнюсі також планувалося підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, проте

21 листопада Кабінет міністрів призупинив процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС.

В інтерв’ю українським телеканалам Віктор Янукович заявив, що братиме участь у Саміті «Східного партнерства»у Вільнюсі 28-29 листопада, але буде готовий підписати угоду про асоціацію тоді, колиумови підписаннявлаштовуватимуть обидві сторони.

В оновленому проекті підсумкової декларації Вільнюського саміту учасників ініціативи «Східне партнерство» залишили згадку про можливе підписання угоди про асоціацію з Україною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.