БЮТ і НУ знову об'єдналися. Вчергове

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 24.02.2007 20:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2239

Лідери БЮТ та НУ Тимошенко та Балога підписали Угоду про об'єднану опозицію. Це - не перше об'єднання зусиль. Раніше - всі домовленості швидко руйнувалися інтригами та амбіціями окремих політиканів.

Цей документ ґрунтується на Угоді про створення Коаліції демократичних сил у Верховній Раді України V скликання, що була підписана між Блоком Юлії Тимошенко, Блоком «Наша Україна» та Соціалістичною партією України 22 червня 2006 року, повідомляють прес-служби БЮТ та НУ.

Угода є базовим стратегічним документом, що визначає принципи діяльності та програму учасників Угоди як в умовах опозиції, так і у випадку сформування парламентської більшості та коаліційного Уряду.

Керівним органом Об’єднаної Опозиції стала Координаційна Рада, до якої увійдуть по шість представників від кожного учасника Об’єднаної Опозиції.

Угода складається з Преамбули та трьох частин.

У Преамбулі дана оцінка сьогоднішній політичної ситуації в країні та визначено мету і завдання Об’єднаної Опозиції.

Учасники Угоди беруть на себе зобов’язання об’єднати патріотичні демократичні сили країни як в стінах парламенту, так і за його межами в єдиний Всеукраїнський демократичний опозиційний рух. Об’єднана Опозиція ставить своєю метою втілювати альтернативні проекти політичного, соціально-економічного та культурного розвитку України; викривати помилки влади, критикувати її антинародні рішення, зупиняти реалізацію асоціальних і неконституційних проектів діючого Уряду і т. зв. «антикризової коаліції».

Об’єднана Опозиція домагатиметься проведення дострокових парламентських виборів та виборів депутатів місцевих рад, а також виступає за імперативний мандат для депутатів місцевих рад, скасування змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року та ухвалення нової редакції Основного Закону.

Програма Коаліції – є спільною програмою дій на випадок сформування парламентської більшості та коаліційного Уряду. Програма складається з двох розділів: «Засади внутрішньої та зовнішньої політики України» (де визначено мету та пріоритетні завдання Коаліції демократичних сил); «Програма діяльності Коаліції (Програм діяльності Уряду на період повноважень Верховної Ради України, в якій діє парламентська більшість, сформована учасниками, що підписали цю Угоду)», тобто конкретні шляхи і механізми реалізації соціально-економічних і політичних реформ, культурних і міжнародних ініціатив держави.

Основні ініціативи Програми Коаліції:

- курс на примирення та єднання української нації;

- розвиток національного культурного простору;

- нова соціальна політика, реформування системи соціальних стандартів та пільг;

- прийняття нової редакції Конституції України;

- реформа публічної адміністрації;

- реформування судово-правової системи;

- антикорупційна програма;

- лібералізація економічної політики;

- створення сприятливого середовища для розвитку приватної ініціативи;

- механізми досягнення високого рівня енергетичної безпеки;

- запровадження ринку землі;

- досягнення повноправного членства в ЄС та НАТО.

У Регламенті Об’єднаної Опозиції викладені механізми діяльності Об’єднаної Опозиції в парламенті. Окремий розділ визначає принципи розподілу сфер відповідальності між учасниками Угоди, а саме: на паритетних засадах (50:50); почерговий вибір (право першого вибору належить суб’єкту Угоди, який отримав більшу кількість голосів на виборах до парламенту).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.