Деградація. Донецька облрада привітала нелюдську жорстокість спецназу МВС під час екзекуцій мирних демонстрантів

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 3.12.2013 11:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22396

2 грудня під час обговорення проекту звернення Донецької облради до Президента на позачерговій сесії місцеві депутати засудили однобоке та тенденційне освітлення київських подій журналістами. І фактично схвалили жорстокість “Беркуту” під час зачистки Майдану Незалежности від учасників мирної акції.

- Ось така фраза: "Ми обурені невиправдано жорстокими діями силових структур". А ми не обурені! Ми знаємо, що це не невиправдано жорстокі дії, і я не вважаю, що тут усі обурені, - заявила з трибуни депутат облради від КПУ Антоніна Хромова, зачитуючи проект звернення.

Ці слова викликали гул схвалення і оплески в сесійному залі.

Хромова заявила, що події в столиці - результат того, що до парламенту пробралася фашистська організація, якою депутат вважає "Свободу". Вона відмітила, що Україна не готова до європейської інтеграції. А протестуючих назвала "майдаунами".

Комуністка вимагала референдум з питання вибору між МС і ЄС, та запропонувала направити телеграму в європарламент з вимогою припинити втручатися у внутрішні справи України "через майдани".

В якості європейських цінностей, які не потрібні Україні, Антоніна Хромова перерахувала одностатеві шлюби і африканців, котрі торгують сувенірами біля Ейфелевої вежі.

Її колега по партії Ірина Попова теж посварила ЗМІ і встала на захист "Беркуту". Депутат зажадала суду над тими учасниками акцій в Києві, які "влаштовували погроми".

- Я тільки сьогодні з Києва. На Майдані не була, але настрій міста відчувався і те, що нам показують ЗМІ, що увесь Київ повстав проти Януковича - це не зовсім правда. Ну а на Майдані біснуються, звичайно ж, ці товариші із Західної України, - заявила Попова.

Попова затверджує, що протестуючих звозять організовано в Київ.

Жорстокість "Беркуту" не вважає обурливою так само і депутат від ПР Тетяна Волобуєва. Як і Попова, вона сказала, що співробітники "Беркуту" – "теж діти".

- Чутно лише, що "Беркут" - це Донецька і Луганська область. Але це працівники, які виконують свої обов’язки в державі Україна. Кровопролиття, яке сталося... Це наші діти. Не лише студенти! Хто їм дав таку вказівку - це треба щоб Захарченко провів розслідування. Але і "Беркут" - це наші діти, - висловилася з місця депутат Волобуєва.

Цікаво, що начальник обласної міліції Роман Романов, що був присутнім на сесії, не підтвердив, але і не спростував участь донецького "Беркуту" в побитті беззбройних громадян. Від оплесків за адресою "Беркуту" він теж утримався.

Якщо вірити депутатам облради, жителі Донбасу залишаються вірні своєму вибору і завжди готові підставити президентові плече.

- Переважна більшість наших студентів знаходяться в аудиторіях, ситуація абсолютно спокійна, - заспокоїв депутат Олександр Поважний, ректор Донецького університету управління.

А голова Донецької ОДА Андрій Шишацький пообіцяв Януковичу: "Ми діємо згідно із законом, але якщо необхідно, ми підтримаємо владу у будь-якій ситуації!.."

- Сьогодні опозиция вважає, що на її вулиці свято. В країні економічна криза, йдуть соціальні протести - чим гірше, тим краще. Але ми з вами на це свято не підемо! Наша мета - стабілізувати обстановку. Ми повинні захистити свої сім’ї, свої рабочі місця. Ми не можемо допустити безвідповідальні кроки, - підкреслив Шишацький.

У результаті Донецька обласна рада не врахувала побажань депутатів від КПУ і ПР, які схвалювали жорстокість силовиків, і залишила звернення в тому ж вигляді, в якому його підготували перед сесією. У тому числі і фразу: "Ми обурені невиправдано жорстокими діями силових структур на "Майдані Незалежності" в ніч з 29 на 30 листопада".

"У цій ситуації ми, депутати Донецької обласної ради, закликаємо усі зацікавлені сторони перейти до діалогу. Під якими б кольорами не стояли політики, усіх нас об’єднує прагнення до європейських цінностей і європейської інтеграції. Ми повинні відкинути усі розбіжності і взятися до щоденної копіткої роботи на благо країни", - говориться в документі.

Далі облрада зажадала від Президента і уряду узяти ситуацію в Україні під контроль і повернути конституційний лад в країні. У зверненні відзначається, що "випліскування політичних пристрастей на вулицю привело до силового протистояння, яке підриває міжнародний авторитет України і ускладнює соціально-економічну ситуацію в країні". Депутати вважають, що вимоги про відставку уряду і Президента не мають нічого спільного з Конституцією.

Завершується текст примирливо: "Ми просимо Президента захистити європейські цінності, які ми розділяємо, - свободу слова, свободу зборів. Брати українці! Цей голос йде зі сходу. Ми закликаємо увесь український народ (від Львова до Луганська) не втрачати нашого найбільшого надбання - єдності і не дозволити нам усім бути втягнутими в політичні розбрати. Донецька облрада вважає: ми - єдиний народ, ми - одна країна! Нам усім потрібна сильна, спокійна, європейська Україна"!

Сесія облради пройшла в режимі посиленої охорони.
Того ж дня в Донецьку відбулася позачергова сесія міськради, куди в робочий час відправили працівників мерії, які не є депутатами.

- Потрібно від президента, від Кабміну, від Верховної раді зажадати введення надзвичайного стану в країні, - запропонувала депутат Тетяна Мармазова, яка, будучи проректором Донецького національного університету, чинила тиск на студентів, що намагалися приєднатися до всеукраїнського страйку 27 листопада.

Цікаво, що на обох сесіях виступив нардеп Микола Левченко, який повідомив присутніх, що "на майдані в Києві відбувається зрада національних інтересів України". На його думку, є підготовлена і добре оплачувана група людей, яка фінансується з-за кордону, і завдання якої - розколоти Україну.

-И студенти і ті люди, які є кияни, вони щирі у своїх помилках - вони дійсно вірять у свою ейфорію європейську... Вони, звичайно, помиляються. Але ті, хто їх туди привів, і ті, хто забезпечує сталевими лозинами і газовими балончиками - ці люди знають чітко, що вони роблять, - розповів Микола Левченко.

Як повідомлялося, в понеділок позачергова сесія ВР Криму попросила Януковича ввести надзвичайний стан в країні. Очікувалося, що аналогічні рішення будуть прийняті і в Донецькій області. Проте, в останню мить в проектах пом’якшили формулювання.





 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.