Євромайдан готується до тривалої боротьби

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.12.2013 12:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22406

Після того, як парламентська опозиція не спромоглася відправити у відставку уряд Миколи Азарова, учасники акції протесту чекають від лідерів опозиції нового плану дій.

Між тим, учасників акції закликають не розходитися, а продовжувати блокувати адміністрацію президента та деякі інші владні споруди. Експерти припускають, що подальші події можуть розвиватися за кількома різними сценаріями.

Після того, як голосів за відставку уряду не вистачило, опозиція готується до тривалої боротьби. До цього, виступаючи зі сцени Євромайдану, закликали учасників акції лідери опозиційних фракцій. Вони наголошують на необхідності продовжувати облогу урядових будівель.

«Цей уряд не може здійснювати влади – і не дарма урядові приміщення заблоковані. Що робити з цього приводу? Є два способи. Перший спосіб демократичний: якщо ми бачимо, що цей уряд не має народної підтримки – мають бути перевибори. Другий спосіб – силовий. Перший крок був на Майдані, коли влада застосувала силу. Реакцію ми побачили. Силовий спосіб призведе до надзвичайно небезпечних наслідків: суспільство, яке зараз є на Майдані, радикалізується. Далі це суспільство піде з Майдану, а натомість вийдуть прихильники радикальних дій», – розповів про подальші перспективи протестів в інтерв’ю Радіо Свобода один із лідерів Євромайдану, позафракційний народний депутат Петро Порошенко.

Євромайдану загрожує звикання

Експерти зазначають, що саме влада, жорстоко розігнавши прихильників євроінтеграції на Майдані Незалежності, найбільше зробила для того, аби на акцію протесту вийшла величезна кількість людей. Утім, завдяки цьому учасники акції протесту змогли лишень опанувати центр Києва – взяти під свій контроль кілька будівель і встановити наметове містечко на майдані Незалежності – але не змусити владу до переговорів та поступок. Тепер перед опозицією стоїть завдання утримати людей для подальших дій, аби акція протесту тривала. Натомість дедалі більше учасників акції хочуть почути від своїх очільників про подальший план дій.

На думку соціального психолога Олега Покальчука, акція на даному етапі переживає кризу. Реанімувати її можуть подальші репресії з боку влади, а ось відсутність активних дій не піде Євромайданові на користь.

«Буде ефект звикання, і акція перетвориться на такий собі гуртожиток. Одне діло, коли люди на полі бою – зовсім інший настрій. Інша справа, коли люди обживаються і настає тилове життя, проявляються інші риси, які в армії компенсуються статутом. А тут таких правил немає», – зазначає Олег Покальчук.

Політичні ревнощі на заваді структуризації

Ще одним стимулом може стати внутрішня структуризація у лавах учасників акції. Причому частину повноважень лідери опозиції мали би передати самим активістам.

«Марнославство наших лідерів примушує їх остерігатися молодої порослі», – вважає Олег Покальчук.

Політолог Володимир Фесенко також звертає увагу на те, що лідери опозиції недостатньо залучають активістів до організаційних моментів. Особливо це стає зрозумілим, якщо порівняти Євромайдан із Помаранчевою революцією 2004 року.

«Тоді були польові командири майдану із чіткими функціями. А зараз де вони? У мене є підозра, що дехто з лідерів, особливо в «Батьківщині», мають певні ревнощі. Вони не хочуть, щоб з’являлися нові люди на трибуні Майдану. Але ж зараз не до ревнощів», – наголошує Володимир Фесенко.

Активісти думають про «Межигір’я», а регіонали – про розблокування

Також серед активістів Євросмайдану обговорюється ідея про пікетування не лише адміністративних будівель, а й президентської резиденції «Межигір’я». Загалом, координатор громадської організації «Спільна справа» Олександр Данилюк переконаний, що Євромайдан розвивається в правильному річищі.

«Такі вимоги виконуються лише внаслідок довготривалої масової акції. Люди повинні готуватися до того, що через тиждень чи два деморалізована міліція зніме свої пости, і треба буде просто зайти й витрухнути декого з кабінетів», – зазначає Олександр Данилюк.

За словами громадського активіста, владі вигідно, що на чолі багатотисячної акції протесту стоїть налаштована на мирні переговори парламентська опозиція.

Тим часом Партія регіонів вимагає від Генеральної прокуратури правової оцінки фактів захоплення і блокування адміністративних будівель органів центральної влади. Також у заяві, розміщеній на офіційному партійному сайті, наголошується на тому, що «з метою забезпечення безперешкодної роботи конституційних органів влади Партія регіонів мобілізує своїх прихильників для забезпечення надійного захисту та створення необхідних умов для стабільної роботи».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.