Керівники «Беркута» перетворили захисників на карателів?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.12.2013 00:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22409

Загін міліції особливого призначення. «Беркут» створили «для захисту прав та свобод громадян» 5 грудня 1988 року.

Головна мета – «протистояння злочинності та захист конституційних прав і свобод громадян». Через 25 років, вже 5 грудня 2013 року, у парламенті зареєстрували законопроект про ліквідацію «Беркуту» через побиття людей.

Спецпідрозділ «Беркут» створили «Згідно з наказами МВС СРСР № 0260 від 03.10.1988 року, МВС УРСР № 071 від 27.11.1988 року і УМВС Київського міськвиконкому № 0287 від 05.12.1988 року».

Потім цей загін особливого призначення у 1995 році був реорганізований у полк міліції швидкого реагування «Беркут» ГУМВС України у місті Києві.

Як ідеться у засадничих документах, «підрозділ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами та вказівками МВС України. Свою діяльність здійснює у межах своїх повноважень, відповідно до принципів законності, гуманізму, гласності, поваги прав людини, невтручання в політичну діяльність»

«ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПІДРОЗДІЛУ:

1. Охорона прав та законних інтересів громадян від злочинних посягань.

2. Участь у проведенні спеціальних операціях по затриманню озброєних злочинців, членів організованих злочинних угруповань, звільненню заручників, припиненню терористичних актів, відбиттю нападу на будівлі, приміщення, споруди, транспортні засоби або звільненню їх у разі незаконного захоплення.

3. Забезпечення громадського порядку та безпеки в районах зі складною оперативною обстановкою, при надзвичайному стані й надзвичайних обставинах, під час масових та спеціальних заходів.

4. Здійснення заходів щодо попередження, припинення та локалізації групових порушень громадського порядку, масових безпорядків.

5. Забезпечення правопорядку під час проведення загальнодержавних, резонансних, громадсько-політичних, спортивно-видовищних, культурно-масових, релігійних та спеціальних заходів.

Девіз полку: Безпека народу – найвищий закон!».

За час свого існування підрозділ «Беркут» виконував багато важливих завдань у межах своїх повноважень, але ще за Леоніда Кучми був вперше використаний для протидії волевиявлення народу, зокрема для перешкоджання похорону київського патріарха Володимира у Софійському соборі.

За президентства Віктора Януковича «Беркут» остаточно перетворився на «владозахисний народокаральний підрозділ».

Генерал Крутов: спецназівці не атакують неозброєних мирних громадян

Перший керівник українського спецпідрозділу «Альфа» генерал-лейтенант Служби безпеки України Василь Крутов сказав Радіо Свобода, що фізична та бойова підготовка бійців підрозділу «Беркут» дозволяла виконати наказ із демонтажу табору учасників Євромайдану без насилля.

«Там же були неозброєні мирні демонстранти. Їх просто можна було взяти і винести, а не бити. Бійці спецпідрозділів можуть вдаватися до сили лише, якщо є пряма загроза їхньому життю, або безпеці людей. Євромайдан не складав жодної небезпеки ні для людей, ні для самих спецпризначенців», – сказав Крутов.

На запитання Радіо Свобода, чи бувають ситуації, коли керівники спецпідрозділу можуть дати наказ «бити лежачих неозброєних людей», Василь Крутов відповів, що «це безглузде запитання, бо таких наказів просто не може бути».

Генерал Паламарчук: «бійці не хочуть виконувати злочинні накази»

Генерал-полковник міліції Микола Паламарчук, народний депутат від фракції УДАР розповів Радіо Свобода, що через події на Майдані та вулиці Банковій у Києві склалася кризова ситуація у самих правоохоронних органах.

«Я знаю цю ситуацію зсередини. Там усе дуже непросто, тому що багато бійців не хочуть виконувати злочинні накази. Не тільки ж постраждали невинні люди, страждають і бійці. Але все через незаконні накази і незаконні дії самого «Беркута», – сказав Паламарчук.

На думку генерала Паламарчука, якби не Віталій Кличко і Петро Порошенко, які намагалися зупинити провокацію на Банковій, могло б загинути багато людей.

«Адже провокація була дуже серйозною. Провокатори діяли обережно, так, щоб самим не постраждати. І також так, щоб не нанести тяжкі травми бійцям «Беркута». Якби людина, яка сіла за кермо трактора, дійсно хотіла прорвалася крізь ряди правоохоронців, то хіба трактор не пройшов би крізь шеренгу бійців?! Тож, це була провокація, організована за допомогою «тітушок». Тут не виникає сумнівів!» – вважає Микола Паламарчук.



Щодо оцінки дій бійців «Беркута» під Адміністрацією Президента, то генерал Паламарчук називає їх професійними до тих пір, «поки не почали бити мирних громадян. І це вже не просто непрофесійні дії, а злочинні дії. Не можна бігати за людьми і бити їх». Одна справа виконувати наказ з охорони об’єкта і зовсім інша «доганяти і бити беззбройних людей і журналістів».

«Я хочу сказати, що я там був безпосередньо і намагався зупинити натовп. Початок я не бачив, адже був на Майдані разом із людьми. А коли я отримав повідомлення, то одразу побіг туди. І що я побачив? Я побачив, що це провокація. Вони кидали каміння до тих пір, поки не надійшли люди з Майдану. Тоді ті, хто почав кидати каміння, почали тікати. Деякі з них, я сам бачив, забігли в Адміністрацію Президента. Як вони туди могли самі забігти? Чи їх просто спеціально туди пропускали!?» – наголошує народний депутат.

Генерал-міліції наголосив, що правила для спецпризначенців забороняють бити по голові й по інших життєво важливих місцях.



«Але вони били скрізь, по голові. Вони знають, що це їм заборонено і вони не можуть цього робити – і били. Ті люди, які били людей, – злочинці, їх треба судити всенародно, щоб усі розуміли, що ці люди скоїли тяжкий злочин проти народу», – сказав генерал Паламарчук Радіо Свобода.

Гриценко: записи розмов «Беркуту» свідчать про підготовку нападу

Народний депутат Анатолій Гриценко передав до Генпрокуратури записи розмов «Беркута» у проміжок між 3-ю і 6-ю годиною ранку 30 листопада, тобто якраз у той період, коли був здійснений напад на людей на Майдані.

«Там зафіксовано етапи підготовки до спецоперації, і здійснення, і того, що було після. Це приблизно 180 файлів. Висновок очевидний, і я його виклав у своєму депутатському зверненні до генпрокурора Пшонки 5 грудня. Це не була якась спонтанна захисна дія «Беркута» у відповідь на провокації, про які розповідає Азаров. Це була завчасно спланована каральна операція проти мирних громадян. І ті люди, які це зробили, ті, хто віддавали накази, і ті, хто ці злочинні накази виконували, мають сісти за грати», – зазначив Анатолій Гриценко Радіо Свобода.

Усі переговори свідчать, що акція з кривавого розгону мирного Євромадану планувалася й організовувалася завчасно.

«То що це означає, що уряд, прем’єр-міністр Азаров не контролює ситуацію?!» – наголошує народний депутат.

Демократія – це індивідуальна відповідальність

Відео, відзняте очевидцями 1 грудня на вулиці Банковій у Києві, засвідчує, що «Беркут» спочатку протягом кількох годин навіть не намагався припинити протиправні дії людей у масках, які кидали у правоохоронців каміння. Виглядає так, що командири свідомо підставляли своїх підлеглих під удари, «набирали кількість травмованих».

Хто ці командири?

На численних відеокадрах із Банкової також видно, що серед беркутівців були як ті, хто жорстоко бив, так і ті, хто зупиняв побиття.

Хто ті, хто бив лежачих і неозброєних людей?

Кожен спецназівець має свій номер, і неупереджене справедливе розслідування має встановити конкретні прізвища тих, хто порушив.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.