Бої за Конституцію. Потрібен референдум. Універсал і Меморандум вже були

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.02.2007 19:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2242

Секретаріат Президента рекомендує Віктору Ющенку включити в текст послання до Верховної Ради пункт про необхідність проведення референдуму про зміну Конституції.

Радник Президента з юридичних питань Микола Полуденний говорить, що у проекті послання справді є пункт про референдум. "Про щось конкретне зараз говорити рано, оскільки остаточне рішення буде приймати Президент", - сказав Полуденний.

У прес-службі Секретаріату повідомили, що в розробці тексту було задіяно 207 провідних українських учених, експертів і фахівців під керівництвом директора Інституту стратегічних досліджень.

Крім того, за інформацією джерела газети, близького до Секретаріату, на референдум планується винести цілком оновлений текст Основного закону. "Це дозволить провести референдум в обхід Верховної Ради і без необхідності збору підписів населення", - повідомило джерело.

Експерт з політичних питань Центру імені Разумкова Юрій Якименко, що безпосередньо займався текстом експертної частини цього розділу послання, розповів, що експерти прийшли до висновку про недосконалість діючої Конституції.

"На даному етапі редакція Конституції приводить до конфліктів між органами влади, і ситуація вимагає коректування. Які будуть варіанти — це питання політичного рішення, що залишиться за президентом", - сказав Якименко.

У нинішній ситуації в Президента досить причин як для того, щоб призвати до проведення референдуму, так і для того, щоб відмовитися від цієї ідеї. Проведення референдуму і подальше закріплення його результатів голосуванням у парламенті дозволить чітко оформити коло його можливостей і відгородить Ющенка від подальших претензій з боку уряду і коаліції.

Недосконалість Конституції визнають не тільки експерти і Секретаріат, але і члени уряду. Зокрема, міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що вносити зміни необхідно.

"Звичайно, варто визнати, що існуючий текст Конституції недосконалий, однак найбільш ефективним способом внесення змін в Основний закон є досягнення компромісу в парламенті", - сказав він.

За інформацією джерела, близького до Секретаріату Президента, Ющенко хоче провести ще один круглий стіл, за результатами якого розраховує на підписання ще одного Універсалу, в якому коаліції буде запропоновано законодавчо закріпити рішення, прийняте референдумом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.