Влада вночі вирішила зачистити Майдан. Облога триває

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.12.2013 08:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22456

Сьогодні о першій години ночі кілька тисяч силовиків оточили Євромайдан і почали штурм барикад, встановлених навколо наметів. Протистояння триває досі. Майдан кличе киян на допомогу!

Перед початком активних дій по "зачистці" Майдану, судовий виконавець зачитала ухвалу Печерського райсуду про вжиття заходів у справі щодо блокування тротуарів, доріг, шляхом розміщення на них різних предметів.

Штурм почався з барикади на вул.Інститутській. Друга колона силовиків почала штурмувати Майдан і Будинок профсоюзів з боку Європейської площі. Ще кілька тисяч силовиків спустилися по вулиці Михайлівській. Трохи пізніше четверта група спецназу намагалася захопити КМДА, де забарикадувалися 200 захисників.

Протистояння на Інститутській тривало майже 4 години і на поточний час сили нападників заблоковані. Спецназу МВС вдалося відтіснити народних депутатів і ланцюг захисників, який складався з воїнів-"афганців". Під прикриттям "Беркуту" "тітушки" в накидках комунальників розтягнули барикаду і протистояння продовжилося в безпосередньому контакті сторін. Сили були нерівні, але до захисників Майдану почали підтягуватися кияни.

Захищати Майдан закликали і дзвони Михайлівського собору - так, як це було під час облоги Києва ордою на чолі з ханом Батиєм.

Врешті, спецназ змушений був зупинитися і відтягнути частину сил на вул.Банкову.



Ще одне гаряче місце на Майдані - це Будинок профсоюзів, де силове протистояння продовжується і до цього часу. Дніпропетровським "Беркутом" був застосований сльозогінний газ. З місця сутичок і до цього часу медики виносять постраждалих в тисняві і отруєних газом. Провокаторам-"тітушкам" кілька разів вдавалося влаштувати провокації - вони запускали ракети-петарди від барикад в бік силовиків.

Спроба захопити будинок КМДА не увінчалася успіхом, і спецназ відступив, залишивши з боку вул.Хрещатик кілька десятків солдат внутрішніх військ і "Беркуту".

Захоплену ділянку Хрещатика у бік Європейської площі "тітушки" і комунальні служби швидко почали звільняти від залишків барикад і наметів.

Свої дії МВС пояснило "виконанням рішення суду по звільненню проїзних частин та тротуарів в районі майдану Незалежності".

В результаті сутичок постраждало 10 співробітників МВС, кілька десятків мирних протестувальників та народні депутати. Зокрема, народному депутату від ВО "Свобода" Андрію Іллєнку було розбито голову. ПісЛя накладання швів і отриманої медичної допомоги Іллєнко знову повернувся на Майдан.

Фото - ЛІГА.net

Реакція світової спільноти на спробу силового захоплення Майдану

Представники міжнародної спільноти негативно відреагували на сьогоднішню спробу розгону Євромайдану, повідомляє УНІАН.

Голова МЗС Швеці Карл Більд написав у Твіттері, що з занепокоєнням слідкує за подіями, які відбуваються зараз на Майдані Незалежності. "Ми слідкуємо за подіями на Майдані в даний момент з глибоким занепокоєнням", - написав він. "Репресії – це не шлях вперед для України – має бути реформа", - наголосив він.

У свою чергу Посол США Джеффрі Пайєтт написав, що "опозиція демонструє стриманість Ганді. Церковні дзвони дзвонять".

Голова європейської дипломатії Кетрін Ештон: "Я з сумом спостерігаю за тим, як міліція застосовує силу, щоб прибрати мирних людей з центру Києва. Владі не потрібно було діяти під прикриттям ночі, щоб розпочати спілкування з суспільством за допомогою міліці. Діалог з політичними силами та суспільством і використання аргументів - це завжди краще, ніж аргумент сили".

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс: "Беркут виштовхує мирних демонстрантів з Євромайдану. Використано сльозогінний газ. Це доказ того, як уряд готовий до діалогу. Плачевно".

Депутат Європарламенту, екс-прем’єр Бельгії Гі Верхофстадт: "Насильство в Києві має бути припинено негайно! Кетрін Ештон повинна повернутися на Евромайдан для захисту протестувальників. Ми з Україною".

США висловили огиду з приводу рішення влада застосувати силу до мирного протесту у Києві вночі з вівторка на середу. Таку заяву держсекретаря США Керрі поширив офіс його речника. США висловлюють глибоку огиду щодо рішення української влади надати перевагу Беркуту, бульдозерам, кийкам, а не поважати демократичні права та людську гідність у відповідь на мирний протест застосувати. "Така відповідь не є прийнятною і не личить демократії", - сказано в заяві, повідомляє “Українська правда”.

Киян кличуть на допомогу

Зі сцени Майдану упродовж ночі неодноразово лунали заклики до киян про допомогу. І хоча пости ДАІ блокували всі під’їзди до центру Києва, небайдужі кияни всіма можливими способами діставалися Майдану. Таксисти безкоштовно перевозили бажаючих стати на захист Майдану. В соціальних мережах автовласники пропонують свою допомогу по перевезенню людей.

Лідер партій “Удар” Віталій Кличко закликав українців приєднуватись до протесту на Євромайдані.

"Нам потрібно, аби до нас приєднувались якомога більше людей. Коли нас буде стояти 2-5 тисяч, це буде мало. Коли нас буде стояти 100 тисяч - ніякий "Беркут" не зможе нічого зробити", - каже політик. "Я думаю, що буде резонанс. Кияни прийдуть на Майдан. І я впевнений, що ми вистоїмо", - наголосив Кличко, повідомляє ТСН.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.