Круглий стіл Кравчука шукав вихід із політичної кризи без Януковича та опозиції

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.12.2013 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=22458

Круглий стіл екс-президентів шукав порозуміння між владою і опозицією. Поки кожен задекларував свою позицію.

Не застосовувати силу та домовлятися з усіма політичними силами і громадськістю – з цими тезами погодилися майже всі учасники круглого столу з подолання політичної кризи, який скликали у середу три колишні українські президенти. Втім, на ньому не було ані чинного глави держави, ані представників опозиції. Парламентські опозиціонери пояснили, що підуть на переговори тільки в разі, якщо з Києва виведуть силові структури, які минулої ночі намагалися розібрати барикади на Євромайдані.

Круглий стіл для знайдення порозуміння між владою, опозицією та активістами Євромайдану ініціювали попередні українські президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко. Сьогодні до нього долучилися представники уряду, парламентської більшості та найбільших українських конфесій, а крім того – активісти Євромайдану. Однак на ньому не було представників парламентської опозиції. Вони відмовилися через те, що вночі міліція та внутрішні війська штурмували Євромайдан, пояснив на круглому столі Леонід Кучма.

«Мені за розподілом обов’язків між колишніми президентами – випало піти на Майдан і проговорити з представниками опозиції. Вони погодилися долучитися до круглого столу. Але після подій цієї ночі вони сказали: «Ні! Ми на таких умовах не згодні! Спершу чотири президенти в ефірі кажуть про примирення, а вночі – кидають на Майдан «Беркут», – зазначив Леонід Кучма.

Він висловив думку, що без представників опозиції та Євромайдану жодні рішення круглого столу не матимуть сили. І пожартував, що після всіх обіцянок Президента Януковича діяти мирно – МВС мало б почекати з розбиранням барикад на Майдані бодай один день.

Єфремов: три революції за 20 років – забагато

Зі свого боку, керівник парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив думку, що опозиція просто не хоче шукати порозуміння на круглому столі.

«Вчора представники парламентської опозиції заявили, що, мовляв, їх не попередили про проведення круглого столу. Сказати таке сьогодні – було би неправдою. Кожен має право брати чи не брати участь у такому форматі. Ті, хто хоче розв’язання проблеми – приходить на круглий стіл. Ті, хто не хочуть – ідуть баламутити ситуацію на мітингах. Мене турбує те, що за 20 років у нас було три революції. Це забагато. А для економічно ослабленої країни – це катастрофічно багато»­, – зауважив Єфремов.

Висловлюючи свою думку, більшість учасників круглого столу наголошували, що подолання політичної кризи в Україні можливе лише за умови незастосування сили як з боку міліції, так і з боку протестувальників. Зокрема, колишній спікер Верховної Ради, а нині депутат-регіонал Володимир Литвин запропонував українській владі та учасникам протестів іти на взаємні поступки. Як-от: звільняти адмінбудівлі синхронно зі звільненням активістів Євромайдану та з відведенням «Беркуту» з центру Києва.

МВС розбиратиме барикади лише на прохання судових виконавців?

Заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк на круглому столі відмовився коментувати силовий розгін протестів 30 листопада і 1 грудня. Що ж до спроби розігнати Євромайдан у ніч на 11 грудня він послався на рішення суду.

«При виконанні рішення суду до особового складу було доведено: не застосовувати сили. Як це зробити? Працівники міліції просто відтісняли мітингувальників і розбирали барикади. Так їх розібрали в урядовому кварталі. В ніч на 11 грудня – продовжили цю роботу. Лишилися три барикади на Хрещатику, Інститутській та в Михайлівському провулку».

Віктор Ратушняк по завершенню круглого столу намагався піти через чорний хід, однак його перестріли журналісти. На запитання, чи будуть знову застосовувати силу до учасників Євромайдану, він кинув, що міліція знову допомагатиме розбирати барикади, якщо до неї звернуться по допомогу судові виконавці.

Представники Євромайдану, які прийшли на круглий стіл, звинуватили Віктора Януковича в небажанні шукати вихід з політичної кризи. Серед них – і активістка Марина Бурмака.

«Чому учасники протестного руху з іронією ставляться до закликів влади про дотримання законів та Конституції? За останніми соцдослідженнями, лише 5% громадян – вийшли на вулиці на підтримку опозиції. Решта 95% учасників протестів вийшли проти беззаконня, яке чинять представники влади. А також проти корупції та непрозорості влади», – наголошує активістка.

Зі свого боку, ініціатор круглого столу, перший президент України Леонід Кравчук спробував переконати у тому, що влада готова почути громадськість. За його словами, Президент Віктор Янукович вже звернувся до прокуратури та суддів з вимогою розглянути можливість звільнення активістів.

«Це звільнення має проходити законно. Це не повинно означати що Президент зателефонував – і одразу ж звільнили. Справи розглядають суди, які ухвалять відповідне рішення . Однак прохання Президента звільнити учасників протестів – відсьогодні виконується», – запевнив Кравчук.

Станом на вечір 11 грудня суд звільнив з-під варти чотирьох із дев’яти учасників акції протесту на Банковій, яких побив «Беркут», а потім затримала міліція.

Леонід Кравчук запевнив, що він продовжить свою роботу і зрештою виробить рішення, які задовольнять і владу, і опозицію, і звичайних українців. Кравчук не виключає, що на певному етапі до круглого столу долучиться і Президент України Віктор Янукович. Натомість лідер фракції партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що опозиція піде на переговори з владою лише в разі, якщо про це її попросить Євромайдан, і якщо уряд виведе «Беркут» та інші спецпідрозділи за межі Києва.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.